Bo jeśli można coś zrobić lepiej, to trzeba to zrobić lepiej - case study ConTrust Communication

Joannę poznałam ponad 10 lat temu. O Prowly usłyszałam nieco później. My startowaliśmy z nową na rynku agencją ConTrust, Asia z narzędziem do wysyłania spersonalizowanych materiałów prasowych do dziennikarzy. I zakochałam się! W energii Asi, i w genialnym w swojej prostocie pomyśle. Jestem przekonana, że jeśli można coś zrobić lepiej, to trzeba to zrobić, dlatego rok temu wdrożyliśmy Prowly!

Pracę po stronie agencji zaczęłam w 2013 roku i zaskoczyły mnie dwie rzeczy: mnożone bazy danych w przeróżnych konfiguracjach ze średnio aktualnymi namiarami do dziennikarzy oraz wysyłka masowych maili z adresatami w kopii ukrytej. Wiedziałam, że da się to zrobić inaczej – prościej i szybciej. Prowly znalazło na to rozwiązanie! I przed rokiem sami się o tym przekonaliśmy, wdrażając w ConTrust Communication wszystkie dobrodziejstwa, które oferuje Prowly.

Co zyskaliśmy?

Połączenie CRM-u z marketing automation – majstersztyk, który nie tylko ułatwia naszą pracę, porządkuje relacje z dziennikarzami i umożliwia monitoring efektów realizowanych wysyłek, ale przede wszystkim wprowadza zarządzanie contentem na wyższy poziom. Przed Prowly w agencji istniało kilkanaście różnych baz mediów – każdy pracownik tworzył nową, własną, w dowolnym układzie, zbierając różne informacje. Ponadto słabym punktem była również ich systematyczna aktualizacja, albo respektowanie próśb dziennikarzy o usunięcie ich z bazy. Jedna osoba to zrobiła, druga nie. Z punktu widzenia zarządzania kontaktami dziennikarzami z agencją bardzo trudno było nimi zarządzać.

Prowly pozwoliło na integrację wszystkich baz, uporządkowanie i usystematyzowanie kontaktów. A co najważniejsze teraz dzielenie się wiedzą o dziennikarzach wśród wszystkich pracowników agencji odbywa się niemal automatycznie, a managerowie nadzorujący prace zespołów mogą w każdej chwili sprawdzić ich jakość i użyteczność zbieranych danych.
Strona główna biura prasowego ConTrust Communications

Przykładowa informacja prasowa ConTrust Communications opublikowana w biurze prasowym na silniku Prowly

Sam proces wysyłki był mocno niedoskonały – wysyłanie maili z outlooka w ukrytej kopii. Masowe mailingi, w których często zdarzało się, że jeden mail trafiał do danego dziennikarza kilka razy – kopiowanie z różnych zakładek excela. Dzięki Prowly mamy nie tylko możliwość personalizowanej wysyłki, ale także pewność, że nie zdublujemy nigdy żadnej wiadomości i nasz odbiorca nie otrzyma jej dwa razy.

Przy wysyłkach informacji prasowych z Outlooka nie było możliwości monitorowania otwarć. Nawet wysyłka z opcją potwierdzenia odbioru nie była skuteczna – większość odbiorców miała ustawiony automat ignorujący zapytania. Filmy, gify, złożone grafiki, ciężkie raporty, dostęp tylko dla wybranych lub do określonych treści – mówisz i masz. Kilka kliknięć i świat mediów, influencerów może dowiedzieć się, co masz do powiedzenia.
Story Creator w Prowly daje możliwość umieszczenia niemal wszystkich rodzajów treści. Nasi klienci mają fantastyczne materiały video czy ciekawe infografiki, których wcześniej nie wysyłaliśmy, bo były za ciężkie, lub wysyłaliśmy je w formie linków do pobrania z FTP-a. Niestety nie można ich było zobaczyć przed pobraniem, więc nieliczni dziennikarze znajdowali czas, by pobrać dodatkowe treści. Teraz wszystko jest widoczne w biurze prasowym, bez konieczności ściągania.

Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość dzielenia się treścią z wybranymi odbiorcami – z tej opcji korzystamy rzadko, wtedy gdy mamy np. wyniki jakiegoś raportu i chcemy je udostępnić tylko jako materiał exclusive.
Przykładowa wiadomość ze spersonalizowanym powitaniem i linkiem do story opublikowanego na Brand Journalu ConTrust Communications

Responsywne i intuicyjne biuro prasowe Prowly stanowi dopełnienie wizerunku profesjonalnej i nowoczesnej agencji PR, czy też w naszym przypadku agencji doradztwa komunikacyjnego ConTrust Communication. W zespole Prowly najbardziej cenię to, że nigdy nie mają dość i ciągle się rozwijają. Umiejętnie dostosowują się do zmieniających się warunków – patrz moduł GDPR Manager. A wszystko przy ścisłej współpracy z klientami i mediami – czuję, że Prowly to rozwiązanie dla ludzi, tworzone przez ludzi.

By pracowało nam się lepiej, szybciej, przyjemniej, efektywniej, bo jeśli można coś zrobić lepiej, to warto skorzystać z wiedzy ekspertów i rozwiązań dostępnych na rynku, by zrobić to lepiej!
Zobacz biuro prasowe ConTrust Communications 👉

ConTrust Communication

Rób media relations jak ConTrust Communications

Sprawdź, co Ty wyciśniesz z Prowly
Najlepsze agencje PR korzystają z Prowly

Jeśli jeszcze nie wpadł Wam w ręce najświeższy ranking agencji PR - zachęcam. Co z niego wynika? W wielkim skrócie: klasycznie pojmowany PR odchodzi do lamusa lub - jak ujął to w swoim zestawieniu Press - przechodzi kryzys tożsamości. Ba, jak pisze Joanna Sędek, redakcji Press ciężko jest już określać firmy klasyfikowane w rankingu mianem PR-owych, bo coraz częściej obok tradycyjnego PR-u robią też digital & influencer marketing, digital & social media marketing, content marketing i SEO.
Dlaczego United Partners wybrało Prowly? 💪

Czym się kierować, szukając oprogramowania do PR?
Jak zakomunikować start własnego Brand Journala na Prowly - case study Grupy Pracuj

Komunikacja z mediami jest jednym z kluczowych elementów działań PR Grupy Pracuj. Nowe biuro prasowe Grupy miało być miejscem, w którym dziennikarze - w wygodny dla siebie sposób - odnajdą wszystkie potrzebne informacje. Aby mieć pewność, że tak będzie, zespół PR przygotował media do korzystania z nowego serwisu i wszystkich funkcji oferowanych przez platformę Prowly.
Brand Journal Vimeo: design, który determinuje nowy model promocji treści

Dotarcie do dzisiejszego, świadomego czytelnika to niełatwe zadanie. Szybki rozwój mediów społecznościowych sprawia, że sposób, w jakim treści są rozpowszechniane, zmienia się na porządku dziennym. To samo dotyczy relacji z mediami. Warto wsłuchać się w głos swoich odbiorców i skoncentrować się na tworzeniu interaktywnych treści, które dzięki swojej formie można skonsumować „na raz”. O co chodzi? Sprawdźmy na przykładzie biura prasowego Vimeo.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.