Allegro tworzy własne medium na Prowly

Allegro tworzy własne medium na Prowly

Allegro, największa platforma transakcyjna online w Polsce, uruchamia nowy serwis dedykowany działaniom komunikacyjnym: _magazyn.Allegro. Serwis został zaprojektowany i uruchomiony z wykorzystaniem aplikacji dla PR-owców Prowly, która wprowadza tym samym nowe funkcje do swojej oferty.

Tradycyjny PR już nie wystarcza, by tworzyć angażujące relacje marki z jej otoczeniem. PR-owcy, by sprostać wyzwaniom współczesnej komunikacji, coraz częściej nabywają nowych kompetencji z pogranicza SEO, content marketingu, brand journalismu i social media, by nie tylko budować rozpoznawalność marek w swoich grupach docelowych, ale i angażować odbiorców w swoje opowieści.

Coraz więcej marek rezygnuje ze stosowania tradycyjnych narzędzi PR, jakimi są informacje prasowe, na rzecz budowy i rozwoju kanałów własnych, poprzez które opowiadają one swoje historie językiem przyjaznym dla końcowego odbiorcy. Globalnymi pionierami tego podejścia są takie marki, jak choćby Coca Cola, Intel, IBM, General Electric, Microsoft czy McDonald’s.

Dziś swoją premierę ma _magazyn.Allegro, czyli medium własne marki, w którym zintegrowana została cała jej komunikacja do wszystkich grup docelowych. _magazyn.Allegro powstał z wykorzystaniem nowych funkcji Prowly – aplikacji internetowej do komunikacji PR – która tym samym poszerza swoją ofertę o nowe możliwości.

Prowly powstało, by stymulować zmiany na rynku komunikacyjnym. Od premiery aplikacji przed kilkunastoma miesiącami systematycznie i konsekwentnie rozwijamy ją w oparciu o nowe trendy w komunikacji. Cieszymy się, że obrany przez nas kierunek rozwoju spotkał się z zainteresowaniem największego gracza na rynku e-commerce w Polsce. Dzięki współpracy z Allegro zaliczamy kolejny kamień milowy w rozwoju naszej aplikacji, umożliwiając użytkownikom tworzenie własnych, bardzo zaawansowanych technologicznie kanałów komunikacji dla swoich marek, które spełniają jednocześnie funkcje biura prasowego, a także własnego medium skierowanego do jej odbiorców końcowych

- mówi Joanna Drabent, CEO i pomysłodawczyni Prowly.

magazyn.allegro.pl

_magazyn.Allegro to brand journal wydawany przez markę Allegro we własnym imieniu. To nowoczesne medium internetowe, które inspiruje do zakupów, wspiera edukację i dostarcza eksperckiej wiedzy z zakresu zakupów przez internet.

Staramy się w naszych działaniach komunikacyjnych być coraz bliżej końcowych klientów: sprzedawców i kupujących na Allegro. Do nich głównie kierujemy nasz nowy serwis, bo wierzymy że bezpośrednie relacje budują zaufanie i satysfakcję. _magazyn.Allegro pokazuje przyjemność odpowiedzialnych zakupów, czyli powszechny element stylu życia w nowoczesnym społeczeństwie. Nie rezygnujemy z kontaktów z mediami i innymi liderami opinii. _magazyn.Allegro może być dla nich inspiracją do przygotowania własnych materiałów. Zawsze chętnie służymy dziennikarzom i blogerom informacjami o tym co dzieje się na rynku e-commerce i w samym Allegro

- mówi Paweł Klimiuk, Rzecznik Prasowy i Dyrektor Działu Komunikacji Korporacyjnej Allegro.

_magazyn.Allegro składa się z kilku sekcji, które zastąpią platformy blogowe marki oraz dotychczasowe biuro prasowe. Pojawiły się także nowe sekcje tematyczne takie, jak trendy, kariera, czy sprytne zakupy. Publikowane materiały tworzone są przez redakcję serwisu, którą tworzą pracownicy Allegro i współpracownicy zewnętrzni – głównie doświadczeni wydawcy i dziennikarze. W serwisie _magazyn.Allegro nie zabraknie także treści przygotowywanych przez zaproszonych gości.. W serwisie _magazyn.Allegro publikowane są zarówno artykuły, jak i materiały wideo, prezentacje czy infografiki.
Materiały zamieszczone w serwisie _magazyn.Allegro są dostępne dla wszystkich użytkowników Internetu. Wszyscy użytkownicy mogą zapisać się na newsletter podsumowujący najciekawsze publikacje. Dziennikarze i blogerzy zapisani na listę prasową poprzez newsletter będą otrzymywać alerty o planowanej publikacji niektórych ważnych materiałów, aby mieli czas na przygotowanie swoich publikacji.

O Allegro
Allegro jest obecnie jedną z najdynamiczniej rozwijających się firm technologicznych w kraju i jednocześnie największą platformą handlu elektronicznego w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Według niezależnych badań jest też od lat najsilniejszą marką handlową w Polsce, co potwierdzają Ranking Polskich Marek Rzeczpospolitej oraz zestawienie Superbrands, według którego Allegro jest jedną z sześciu najsilniejszych marek w Polsce. Według branżowego badania PBI/Gemius Megapanel serwis Allegro.pl jest odwiedzany miesięcznie przez blisko 14 mln użytkowników.

O Prowly
Prowly to aplikacja dla PR-owców, która istnieje na rynku od prawie dwóch lat. Korzysta z niej już kilkuset profesjonalistów z Polski, a wśród nich członkowie zespołów PR takich marek, jak IKEA, Spotify, National Geographic czy Allegro. Firma rozpoczęła także sprzedaż międzynarodową i może pochwalić się pierwszymi użytkownikami z Wielkiej Brytanii, Belgii oraz Stanów Zjednoczonych.

Prowly_brand_new_journals.png

Log_magazyn.jpg

Logo_Allegro.jpg

Prowly_Allegro_keyvisual2.png

Prowly_logo.png

Prowly_Allegro_keyvisual3.png

Changing the game, czyli Allegro i Prowly na #PRWD

Czasy, w których informacja prasowa była podstawowym źródłem informacji o firmie, a rola PR-owca sprowadzała się do jej dystrybucji w mediach, dawno minęły. Branża Public Relations przeżywa ciekawe zmiany, u źródeł których leży digitalizacja społeczeństwa i relacji w nim budowanych oraz pielęgnowanych. Cykl komunikacyjny trwa dziś całą dobę. Żyjemy w informacyjnej bańce. Liderem opinii może być każdy. W obliczu tych zmian rola Public Relations zmienia się. W którą  stronę zmierza rynek? Zaprezentowaliśmy podczas PR Webinar Day, opowiadając przy okazji o projekcie realizowanym dla i we współpracy z działem komunikacji korporacyjnej Allegro.
Brand Journal Vimeo: design, który determinuje nowy model promocji treści

Dotarcie do dzisiejszego, świadomego czytelnika to niełatwe zadanie. Szybki rozwój mediów społecznościowych sprawia, że sposób, w jakim treści są rozpowszechniane, zmienia się na porządku dziennym. To samo dotyczy relacji z mediami. Warto wsłuchać się w głos swoich odbiorców i skoncentrować się na tworzeniu interaktywnych treści, które dzięki swojej formie można skonsumować „na raz”. O co chodzi? Sprawdźmy na przykładzie Brand Journala Vimeo.
Spotify uruchamia pierwszy Brand Journal w Polsce

Polska wersja serwisu Spotify wzbogacona została o dedykowany mediom brand journal będący miejscem integrującym komunikację marki we wszystkich jej kanałach. Pod adresem www.spotify.prowly.com media oraz konsumenci znajdą wszelkie aktualności publikowane przez Spotify w sieci. Brand journal Spotify przygotowany został z wykorzystaniem Prowly – aplikacji internetowej dla PR-owców. Jego uruchomienie połączone jest z premierą nowej, unikalnej na globalną skalę funkcji w aplikacji.
Prowly oraz Vimeo udowadniają, że biuro prasowe nie musi być nudne

Prowly uruchamia internetowe centrum prasowe Vimeo.

Europejscy liderzy technologiczni tworzą międzynarodową inicjatywę

Pięć polskich firm w European Tech Alliance