Filmteractive: jedna platforma, dwa języki, wiele potrzeb. Brand Journal Case Study

Festiwal komunikacji interaktywnej Filmteractive to wydarzenie, które powstało w odpowiedzi na potrzeby zmieniającego się rynku i coraz większe wyzwania związane z formułowaniem przekazu reklamowego. Tworzymy platformę, gdzie biznes spotyka się z kreatywnością, a wynikiem tego spotkania są ciekawe dyskusje, nowe możliwości i nieszablonowe pomysły. W poniższym case study przedstawiliśmy działania komunikacyjne prowadzone w związku z 6. edycją festiwalu oraz ich rezultaty.

Zaangażowani w projekt:

logotypy.jpg
Filmteractive 2016 odbył się w dniach 28–29 września w siedzibie Szkoły Filmowej w Łodzi. 6. edycja festiwalu była poświęcona komunikacji interaktywnej, ze szczególnym naciskiem na prezentacje najlepszych projektów promujących marki (content marketing i branded content) i dwa najważniejsze obszary, które zdominowały tematykę wydarzenia: Millenialsi i rzeczywistość wirtualna. Misją festiwalu jest przekazanie praktycznej wiedzy osobom branży reklamowej w Polsce przez zapewnienie im inspiracji oraz zbudowanie platformy networkingowej, w ramach której twórcy kreatywnie wykorzystujący nowe technologie mogą zaprezentować swoje projekty przed przedstawicielami funduszy inwestycyjnych oraz branży marketingowej.

Media Klaster Foundation – organizacja tworząca platformę współpracy dla instytucji i przedsiębiorstw z branży filmowej, technologii cyfrowych, medialnej i reklamowej w Łodzi. Działania Klastra ułatwiają współpracę, nawiązywanie kontaktów i tworzenie wspólnych projektów, a w rezultacie promują rozwój branży.

Deloitte Digital – partner strategiczny wydarzenia.

O festiwalu

Każdego roku wybieramy najciekawsze kejsy z całego świata i zapraszamy ich autorów do podzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem z uczestnikami wydarzenia. Nasi prelegenci są przedstawicielami różnych dziedzin – reklamy, biznesu i kultury. Ich misją jest dostarczenie gościom odwiedzającym Filmteractive inspiracji i przekazanie im praktycznej wiedzy, która pozwoli przekuć biznesowe pomysły w kreatywne rozwiązania.
Jak co roku łódzką filmówkę odwiedziło wielu uznanych prelegentów reprezentujących znane marki i media. W 2016 z dumą gościliśmy Alana Schulmana (Deloitte Digital), Maksymiliana Litwinowa (Castorama), Artura Pacułę (Disney), Łukasza Kosuniaka (Samsung), Morgana Bouchet (Orange), Dana Biddle (Twitter), Patrycję Venulet i Jana Kisielewskiego (Stratosfera by Deloitte), Kasię Kiefert i Dawida Marcinkowskiego (The Kissinger Twins), Ewę Wolską-Rzewuską i Rafała Mietelskiego (Vice Media), Piotra Iwanickiego (Superhot), Dorotę Żurkowską-Bytner (Discovery Networks) oraz Joeriego van der Bergha (Gen Y Expert InSites Consulting). Podczas tej edycji festiwalu odbyło się 9 prezentacji; zorganizowaliśmy też zamknięte warsztaty i panel dyskusyjny. Całe wydarzenie poprowadził znany bloger i trendsetter w branży – Artur Kurasiński.
6. edycja Filmteractive Festival przyciągnęła do Łodzi ponad 315 gości z Polski i całego świata, między innymi z Francji, Włoch, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Australii i Stanów Zjednoczonych.

Grupa docelowa:

Festiwal jest skierowany do szerokiej grupy odbiorów, a w szczególności do:
  • Dyrektorów pionu marketingu – zainteresowanych poszerzeniem wiedzy o content marketingu, najnowocześniejszych technologiach, interaktywnej komunikacji między marką a konsumentem i nawiązaniem kontaktów z twórcami projektów;
  • Inwestorów – poszukujących projektów, w które mogliby zainwestować;
  • Twórców, producentów, właścicieli startupów – prezentujących swoje prace i poszukujących potencjalnych inwestorów;
  • Firm działających w sektorze technologii cyfrowych, platform internetowych, serwisów VOD – poszukujących nowych treści, autorów treści, digital dyrektorów i producentów mediowych;
  • Przedstawicieli mediów i agencji – zainteresowanych wykorzystywaniem treści A/V oraz nowych treści i formatów.

Wyzwanie:

Brak platformy, która dostarczałaby dziennikarzom wszystkich potrzebnych informacji w prosty, przejrzysty i atrakcyjny sposób.

Ja to zrobiliśmy?

Kampania promocyjna:
1/ Komunikacja w internecie
  • strona www
Nowa strona internetowa jest dostępna w dwóch wersjach językowych – polskiej i angielskiej. Znajdziemy na niej wszelkie informacji związane z organizacją festiwalu, szczegółowy program wydarzenia, warunki dotyczące zgłaszania projektów oraz informacje na temat prelegentów i członków jury.
  • Brand Journal i biuro prasowe
W 2016 r. wdrożyliśmy najnowsze narzędzie dla PR-owców – Prowly – i uruchomiliśmy Brand Journal, dzięki któremu można było obserwować wszystkie festiwalowe kanały komunikacji w jednym miejscu. Odwiedzając press.filmteractive.eu, użytkownicy mogli śledzić bieżące informacje na temat festiwalu udostępniane na portalach społecznościowych, ale też mieli łatwy dostęp do informacji prasowych, co znacznie ułatwiało pracę przedstawicieli mediów. Biuro prasowe jest dostępne w dwóch wersjach językowych – polskiej i angielskiej.
homePL.png
Dopiero od 2016 r., z nową stroną www i z Prowly, dziennikarze mają do swojej dyspozycji platformę, która spełnia ich oczekiwania. Press office poprzednich edycji raczej ich nie spełniało. Prowly w zasadzie zapewnia nam komplet: Press Kit, Press Office i Brand Journal z dostępem do wszystkich komunikatów wokół eventu – podpięte oficjalnie pod stronę www wydarzenia zaspokajają potrzeby zarówno pracującego przy Filmteractice teamu marketing/PR, jak i współpracujących redakcji czy korzystających z naszego contentu mediów.
Brand Journal jest odzwierciedleniem założeń i celów festiwalu: interaktywnej komunikacji, nowoczesnego podejścia do budowania relacji, kreatywnego wykorzystania nowych technologii. Wychodzę z założenia, że spójny komunikat na temat nie tylko marki, ale i wydarzenia, konferencji udaje się osiągnąć wtedy, gdy w każdym swoim przejawieniu daje wyraz przyświecających mu/jej idei.
Wykorzystanie narzędzi Prowly wydało mi się tym bardziej zasadne, że jedną z części festiwalu jest Filmetarctive Market. Skierowany do twórców projektów z zakresu innowacyjnych treści oraz rozwiązań technologicznych, których zgłoszone prace ocenia międzynarodowe jury. Wyłonieni finaliści mają okazję zaprezentować swoje prace przed publicznością Filmteractive w ramach Strefy Innowacji, ale przede wszystkim podczas sesji pitchingowych przed zaproszonymi na festiwal przedstawicielami branży reklamowej, funduszy inwestycyjnych oraz marketerami. Brand Journal jest dla mnie jednym z takich startupowych projektów, które pojawiają się na Filmteractive Market. A korzystanie z niego, podsyłanie sugestii zmian, wynikających z użytkowania, wspiera i pomaga rozwijać pomysł choć w niewielkim zakresie. Ale właśnie na tym polega m.in. sukces startupów.
  • Media społecznościowe
Informacje na temat festiwalu Filmteractive były przez cały rok udostępniane na portalach społecznościowych, takich jak Facebook, Twitter i LinkedIn. Na fanpage’ach zamieszczaliśmy newsy związane z organizacją wydarzenia, publikacje dla mediów, zdjęcia, informacje o zaproszonych gościach, prelegentach i partnerach oraz ciekawostki na temat głównych tematów, jakie pojawiły się na festiwalu. Prowadziliśmy też relację z festiwalu. W specjalnej zakładce „Nasi partnerzy” na naszym Facebooku można znaleźć loga sponsorów i partnerów medialnych.
Wywiady i relacje z wcześniejszych edycji są dostępne na naszym kanale YouTube. Publikowaliśmy tam też bieżące materiały video z 6. edycji tego wydarzenia, a także wideo promocyjne podsumowujące wszystkie edycje festiwalu. Ostatnim opublikowanym przez nas filmem jest krótki reportaż podsumowujący 6. edycję festiwalu.
Dodatkowo w 2016 r. uruchomiliśmy profil Filmteractive na Instagramie, który stanowił dopełnienie naszych działań komunikacyjnych podczas wydarzenia.
instagram.jpg
Festiwal promowany był również w kanałach społecznościowych Deloitte Digital CE (na Facebooku, Twitterze, LinkedInie i na blogu). Działania te były wspierane promocją wydarzenia na kanałach globalnych Deloitte Digital (USA). Wszystkie posty udostępniane w mediach społecznościowych były promowane na naszym Brand Journalu – interaktywnej platformie, na której w jednym miejscu można znaleźć wszystkie najważniejsze informacje na temat festiwalu.
2/ Działania Public Relations
  • Biuro Prasowe
Content na temat Festiwalu staraliśmy się tworzyć w myśl zasady: zaciekawić i przekazać interesującą informację, a nie samą informację. Podczas kampanii Filmteractive wysłaliśmy 16 informacji prasowych do przedstawicieli polskich mediów i 14 do mediów zagranicznych. Oto kilka z naszych informacji prasowych:
storyPL.png
Dzięki Story Creatorowi Prowly informacje i komunikaty układają się w kolejne rozdziały opowieści o marce. Przypominają raczej nowoczesny blog, który daje czytelnikom wysokiej jakości przeżycia estetyczne, odpowiadając na potrzeby nowoczesnego odbiorcy digitalowych treści, jak i zapewniając praktyczne narzędzia do ich wykorzystania w pracy dziennikarskiej. Od strony redakcyjnej Story dosłownie się układa, tworzy fragment po fragmencie, nadając każdemu odpowiednią rolę w całej historii. Cytaty, zdjęcia, infografiki, filmy, linki do stron i miejsc w sieci nie są już tylko załącznikami, dodatkami zaszufladkowanymi do appendixa, a tworzą atrakcyjną część komunikacji. Może właśnie dzięki temu trafiają potem na właściwą orbitę publikacji…?
  • Media Relations i blogosfera
Podczas organizacji Filmteractive udało nam się zbudować bliskie relacje nie tylko z wydawnictwami biznesowymi (Puls Biznesu, Wyborcza), branżowymi (m.in. Press, Brief in Business), czy technologicznymi (VR Hunters), ale także z liderami opinii i znanymi blogerami (Natalia Hatalska, Maciej Budzich, Adam Przeździęk, Artur Kurasiński, Screenlovers). Dzięki temu w festiwalu wzięło udział ponad 20 dziennikarzy i blogerów, w tym przedstawicieli patronów medialnych wydarzenia. W tym roku również planujemy bliską współpracę z branżowymi influencerami.

Podsumowanie - publikacje

W ramach naszej strategii komunikacyjnej, podjęliśmy szereg aktywnych działań PR-wych w lokalnych, krajowych i zagranicznych mediach. Oprócz dystrybucji informacji prasowych, opublikowaliśmy wiele oryginalnych artykułów, wywiadów i postów w mediach społecznościowych, w szczególności na Facebooku i Twitterze. Wsparciem dla naszych działań była komunikacja prowadzona przez prelegentów i uczestników festiwalu.

Rezultaty: ponad 300 publikacji z wykorzystaniem contentu Filmtercative w radiu, telewizji, internecie i mediach społecznościowych.

Jak zakomunikować start własnego Brand Journala na Prowly - case study Grupy Pracuj

Komunikacja z mediami jest jednym z kluczowych elementów działań PR Grupy Pracuj. Nowe biuro prasowe Grupy miało być miejscem, w którym dziennikarze - w wygodny dla siebie sposób - odnajdą wszystkie potrzebne informacje. Aby mieć pewność, że tak będzie, zespół PR przygotował media do korzystania z nowego serwisu i wszystkich funkcji oferowanych przez platformę Prowly.
Brand Journal Vimeo: design, który determinuje nowy model promocji treści

Dotarcie do dzisiejszego, świadomego czytelnika to niełatwe zadanie. Szybki rozwój mediów społecznościowych sprawia, że sposób, w jakim treści są rozpowszechniane, zmienia się na porządku dziennym. To samo dotyczy relacji z mediami. Warto wsłuchać się w głos swoich odbiorców i skoncentrować się na tworzeniu interaktywnych treści, które dzięki swojej formie można skonsumować „na raz”. O co chodzi? Sprawdźmy na przykładzie Brand Journala Vimeo.
Spotify uruchamia pierwszy Brand Journal w Polsce

Polska wersja serwisu Spotify wzbogacona została o dedykowany mediom brand journal będący miejscem integrującym komunikację marki we wszystkich jej kanałach. Pod adresem www.spotify.prowly.com media oraz konsumenci znajdą wszelkie aktualności publikowane przez Spotify w sieci. Brand journal Spotify przygotowany został z wykorzystaniem Prowly – aplikacji internetowej dla PR-owców. Jego uruchomienie połączone jest z premierą nowej, unikalnej na globalną skalę funkcji w aplikacji.
Własne biuro prasowe a widoczność w Google

Informacja prasowa w załączniku czy Prowly Brand Journal? Domena własna czy prowly.com? Które z nich pozwoli nam zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?