Social media press release - kiedy włączasz drugi bieg?

Nowe technologie i media wymogły już dawno temu nowy format informacji prasowych, czyli social media press release. O co chodzi? O łączenie treści informacji prasowej z innymi materiałami, którymi dzielisz się w sieci. Wszystko po to, by jeszcze mocniej angażować odbiorcę i skuteczniej docierać z komunikatem do mediów. Dzięki nowemu Story Creatorowi Prowly to możliwe.

Buzzfeed. Kochasz albo nienawidzisz. Ale z tym zgodzić się musisz - Buzzfeed to jeden z największych portali na świecie. Według Alexy, pod kątem popularności w USA plasuje się na 47 pozycji, globalnie - na 140. To tak słowem wstępu - gdybyś miał wątpliwości...
Zrzut ekranu 2018-09-25 o 19.15.35.png
Po co wspominam o Buzzfeedzie? By uzmysłowić Ci, jakiego typu formaty contentowe idą dziś viralem, jakie treści czytają się w Internecie. Oczywiście ty jesteś poważnym człowiekiem, nie interesuje cię „miałki content”, a już bynajmniej nie jesteś zainteresowany publikowaniem w kanałach firmowych filmiku live o tym, jak do pokoju swojego współpracownika wpuściłeś całą rodzinę kóz, czekając na jego reakcję. Nie, to poniżej twojej godności. Ty byś nawet o tym nie pomyślał.
Nawet wtedy, gdy ktoś obiecałby ci, że film obejrzy ponad 90 tys. widzów:
Ty tworzysz poważny content. Informacje prasowe. Przez duże „i” i duże „p”. Z klientami zawsze wspominanymi wielką literą. I ja to szanuję (no dobra, tego ostatniego akurat nie, bo każdy dziennikarz, do którego ową informację prasową wysyłasz, musi te fragmenty po tobie poprawiać).
Sęk w tym, że jedno nie wyklucza drugiego. Możesz być poważny i możesz być w zgodzie z najnowszymi trendami, a przez to bliżej swojego odbiorcy i jego potrzeb.
Nowe technologie i nowe media wymogły już dawno temu nowy format informacji prasowych, czyli social media press release. O co chodzi? Zakłada on łączenie treści informacji prasowej z materiałami, którymi dana firma dzieli się w sieci, udostępniając je na przykład w swoich kanałach social mediowych.
Pozwól zatem, że pokażę ci, jak możesz połączyć przyjemne (dla ciebie i czytelnika) z pożytecznym (Klient lub Szef - pisani z wielkiej z lekką premedytacją, aczkolwiek pieszczotliwie i ze wszech miar dobrotliwie - będą zadowoleni).

Dlaczegóżby nie

Ostatnio natknęłam się na świetny film employer brandingowy. Nie przedłużając:
Informacja o dziewczynach z FCB Bridge2Fun pojawiła się w kilku tytułach branżowych. Z tym zdjęciem:
Rafał Baran z nowymi dyrektorkami kreatywnymi FCB Bridge2Fun, źródło: wirtualnemedia.pl

No ładne. Ale filmik z Bogusiem lepszy. DUŻO lepszy 💪Nie tylko ze względu na kultową wstawkę „Mówiłem Ci Rafał, kobiety to kłopoty”.

Zerknij tylko, jak materiały video w swojej komunikacji wykorzystują dzięki naszemu narzędziu do edytowania treści takie agencje jak:
  • Monday PR - przy obsłudze i promocji eventu Intel Extreme Masters, największej imprezy esportowej na świecie, postując cały dzień live:
Liveblog Monday: IEM od podszewki

• VML - przy projekcie TYMCZASEM – nowej kampanii telewizyjnej z udziałem raperów:
EB startuje z nowymi spotami telewizyjnymi wpisującymi się w platformę TYMCZASEM, w ramach której marka udowadnia, że etap poszukiwania i poznawania siebie ma fundamentalne znaczenie w życiu człowieka. Kampania telewizyjna składa się z czterech spotów – każdy dedykowany jednemu raperowi: Sokołowi, Pezetowi, Żabsonowi i Sitkowi.

Te zaś agencje i firmy nie stronią w swoich komunikatach od grafik i fotografii (przykłady znajdziesz niżej⬇⬇⬇). I dobrze, bo to wdzięczny i nośny content. Według Forbes’a informacje prasowe ze zdjęciem/grafiką mają o 1,4 raza więcej odsłon niż te bez. Informacje z wideo natomiast - o 2,8 raza więcej. Z contentem innym niż newsy prasowe jest podobnie:
Badanie Buzzsumo, na podstawie ponad miliona treści

Do tego dochodzą takie drobne, acz wiele dziś znaczące elementy jak:
  • widżety umożliwiające proste i szybkie udostępnienie informacji w kanałach social media;
  • krótkie, chwytliwe tytuły, które umożliwiają retweet informacji oraz są przyjazne dla urządzeń mobilnych (tzn. będą dobrze prezentować się na ekranie urządzenia mobilnego);
I nie chodzi mi o coś takiego:
  • czytelny układ tekstu, dzięki śródtytułom (nagłówkom H2, H3 itd.) oraz punktorom umożliwiającym tworzenie list;
  • dźwięk w formacie audio, np. w serwisie SoundCloud, który umożliwia łatwe dzielenie się materiałem audio - sprawdź, jak robi to na Prowly Spotify:
Informacja prasowa Spotify z dodanym elementem dźwiękowym (lista hitów minionego lata)

• linki do galerii zdjęć;
  • widżety umożliwiające komentowanie treści informacji np. Disqus lub Facebook Comments - u nas możesz je dodać w każdej chwili;
  • wizytówki zachęcające do kontaktu z firmą;
  • widżety zachęcające do pozostawienia swojego adresu e-mail (interakcja z odbiorcą):
Brand Journal Content Espresso wraz z formularzem AddThis do zbierania kontaktów zintegrowanym z Prowly

• linki do innych materiałów czy kanałów social mediowych.

Sprawdź, jak to działa w praktyce:

Informacja prasowa LG z galerią zdjęć

Zwróć proszę uwagę na łatwość, z jaką czytelnik może przeglądać zdjęcia. Jeśli zechce pobrać je w oryginalnym rozmiarze, może to zrobić dzięki załącznikom dodanym do newsa.
Każdą fotkę możesz podpisać. To samo możesz zrobić z grafiką:
Grafiki w informacjach prasowych Wielkiej Orkiestry Świątecznej pomocy

A jeśli uwielbiasz gify (pozdrowienia dla chłopaków z PR bez krawatów 😜), na pewno docenisz fakt, że w Story Creatorze Prowly dodaje się je mega łatwo i wyglądają po prostu obłędnie:
Podobnie jest z postami z twoich (i nie tylko) kanałów social mediowych. Gdybym i tu chciała zagrać na nosie moich kolegów i koleżanek, którzy czytali najnowszy numer Marketera+ w mniej słonecznych okolicznościach przyrody niż ja kilka tygodni temu, to wyglądałoby to tak:
Ale że lubię nie tylko słońce, ale i dobry content, to wrzucę Ci tu - za pomocą dostępnej u nas i prostej jak bułka z masłem opcji embedowania (czyt. osadzania lub po prostu przeklejania) postów z różnych kanałów social mediowych - ciekawy tekst Igora Bielobradka o tym, że warto publikować u siebie:
Dlaczego według Igora powinieneś zadbać o własne media? Bo własna platforma treści, którą w pełni kontrolujesz, jest kluczowa w inbound marketingu i może zapewnić ci stały ruch odbiorców zainteresowanych Twoimi treściami. Story Creator w połączeniu z Brand Journalem daje ci taką możliwość - tworzysz swój content (informacje prasowe, blog posty itd.), publikujesz je i udostępniasz online, wysyłasz materiał do dziennikarzy lub subskrybentów, robisz follow-up (jeśli zaistnieje taka potrzeba) i sprawdzasz, jak robota, którą wykonałeś, przełożyła się na wyniki (mierzone w odsłonach, kliknięciach, otwarciach wiadomości itd.). Wiesz co jest najlepsze? Wklejony w mój artykuł post Igora możesz z tego poziomu polajkować i skomentować, dzięki czemu mój artykuł będzie zawsze przedstawiał aktualny stan rzeczy.
Mało tego, u nas wszystkie treści możesz zoptymalizować pod kątem SEO. Dzięki temu będziesz lepiej widoczny w Google i pójdziesz ze swoim newsem naprawdę SZEROKO.
deeper.jpg
O tym, jak tworzyć informacje prasowe, które satysfakcjonują dziennikarzy i wyszukiwarki,  fajny tekst popełnił mój kolega Rafał. Znajdziesz go tu. Każdy element, który opisuje w swoim artykule Rafał (różne rodzaje nagłówków, frazy kluczowe, linki zewnętrzne, meta description, atrybuty alt do obrazków) możesz z łatwością ustawić, tworząc treści w Prowly.

Wisienka na torcie 🍒

SEO, grafiki, filmy, social media, listy to jedno. Ale jest jeszcze coś. W Prowly potrafimy słuchać. Co jakiś czas angażujemy ekspertów z branży do testowania naszych rozwiązań. Wierzmy, że ich wkład pozwoli nam rozwijać narzędzie w zgodzie z ich potrzebami i najnowszymi trendami. Tym sposobem dorośliśmy do decyzji (tak!), by opcja dodawania leada do twojej treści nie była obligatoryjna, a kliknięcie ENTER pozwalało ci dodać kolejny paragraf z palca. Każdego dnia staramy się uwolnić Twoje supermoce. Mamy to zakodowane w naszym DNA i wpisane w nasza misję. Po prostu - robimy wszystko, byś był takim masterem PR-u, jak Janina Bąk jest mistrzynią kreowania własnego wizerunku. Serio:
janinabąk.jpg
To jak? Chcesz sprawdzić Prowly w akcji? Wjazd do naszej platformy na 7 dni darmowych testów otrzymasz, zakładając konto testowe:
ZAŁÓŻ KONTO TESTOWE
Możesz też poczytać o Story Creatorze nieco więcej - o TU. Lub poprosić nas o produktowe DEMO. Prościej się nie da 😉 Jak tylko się zgłosisz, przejmie Cię Karolina lub... Karolina 2 👊😎
Nowy kreator treści Prowly - 7 rzeczy, które warto wiedzieć 🤓

Jest wiele rzeczy, o których musisz pamiętać przy pisaniu PR-owych treści. Optymalizacja pod kątem SEO, listy i wyliczenia łamiące tekst, przydatne tabele czy nagłówki uwzględniające słowa kluczowe- wszystko to pomaga publikować artykuły dobrze “widoczne” w sieci. Niezmiennie jednak najważniejsza pozostaje jakość tekstu, jego unikalność i wartość, jaką oferujemy czytelnikowi. Kiedy masz już te wszystkie punkty odhaczone, czas umieścić swój artykuł online. W tym pomoże Ci nasz kreator.
Ile to już akapitów razem? O elementach treści w (nowym) kreatorze.

Tworzenie informacji prasowej na Prowly można porównać do budowania z klocków. Całość powstaje poprzez dodawanie różnych rodzajów elementów tak, żeby powstała spójna wizualnie i interesująca treść. Sprawdziliśmy, jakie elementy w informacjach prasowych cieszą się największym powodzeniem wśród użytkowników Prowly. Zobacz, jakie popularne i rzadziej używane funkcje prezentujemy w kontekście nadchodzących zmian w kreatorze treści.
Nowe oblicze wysyłek z Prowly

Od początku działania Prowly, swoje informacje prasowe dodawaliście do maili w postaci linków, które prowadziły do materiałów zamieszczonych na Brand Journalach. Muszę przyznać, że w Prowly wyjątkowo lubimy prostotę i nieinwazyjność tych plain-tekstowych maili, ale co jakiś czas dochodziły do nas słuchy, że to za mało. Najnowszą aktualizację modułu Pitch podsumujemy jednym, krótkim zdaniem: jest więcej. I jest to bezpośredni wynik rozwoju funkcji Prowly w zgodzie z Waszymi przyzwyczajeniami.
Zbliża się! Nowy kreator treści 🎉

W marcu 2018 udostępniliśmy wam zupełnie nowe Prowly, które poddane zostało kompletnej metamorfozie interfejsu, ulepszyliśmy dobrze znane funkcje oraz udostępniliśmy nowe rozwiązania. Wyjątkiem był Story Creator, czyli edytor treści. Tę część Prowly planujemy zaktualizować w październiku br.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.