Webinary podbijają serca PR-owców

Webinary podbijają serca PR-owców

Edukacja branżowa, podobnie jak inne obszary życia, staje się w coraz większym stopniu cyfrowa. Powody wydają się dosyć oczywiste. Z jednej strony, pracując aktywnie zawodowo, mamy mało czasu na edukację, a z drugiej – czujemy potrzebę ciągłego doskonalenia. Jak wynika z naszych danych, trend ten rośnie w silę.

„Webinary są narzędziem, które daje nam dostęp do wiedzy z pierwszej ręki, bez konieczności angażowana niewspółmiernie dużej ilości czasu” – zaznacza Dominik Kaznowski, CEO Digital We i jeden z prelegentów #PRWD – inicjatywy Prowly, aplikacji internetowej ułatwiającej zarządzanie działaniami public relations.

Tylko przez pół roku swojej działalności na tym polu Prowly przeszkoliło zdalnie 671 unikalnych uczestników. W sumie liczba wizyt wyniosła 2142 – wielu „słuchaczy” skorzystało z tej formy nauki kilkukrotnie.

Dlaczego webinary są dla ciebie

PR-owcy to osoby permanentnie zajęte. „Zakres ich obowiązków (choć rzecz jasna zależy to od organizacji) obejmuje nie tylko inicjowanie i utrzymywanie kontaktów z mediami, wszelkiego rodzaju prace copywriterskie, współorganizowanie istotnych z punktu widzenia pracodawcy spotkań, konferencji, seminariów itp. czy obsługę strony internetowej i social media, ale również dbałość o dobry wizerunek i reputację firmy” – komentuje Piotr Kaczmarski, PR Manager z HAYS. Jak zauważa, w związku z napiętym grafikiem, natłokiem codziennych obowiązków i dominującymi działaniami ad hoc, trudno jest zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem i poświęcić dzień czy dwa na tradycyjne szkolenia w celu doskonalenia warsztatu.

„Webinaria dają możliwość uczestniczenia w szkoleniach bez potrzeby opuszczania siedziby biura, w dogodnym dla siebie momencie i w krótkim czasie. To swoiste poszerzanie horyzontów w pigułce. Dlatego, jak sądzę, to najbardziej optymalna forma przyswajania wiedzy przez PR-owców…” – mówi.

Kaznowski zwraca uwagę na jeszcze jeden bardzo ważny czynnik. Jego zdaniem sama ergonomia tego narzędzia to nie wszystko. „Równie ważna jest jakość, co w przypadku webinarów oznacza zapraszanie uznanych ekspertów oraz dostęp do unikalnych treści. Warto bowiem pamiętać, że webinary konkurują z dotychczasowymi narzędziami edukacji i wymiany wiedzy w branży, jakimi są konferencje czy szkolenia. Dla mnie, jednym z głównych argumentów przemawiających za uczestnictwem w webinarach, jest właśnie dostęp do treści, które nie były dotychczas prezentowane w offline.”

Dlatego line-up webinarów Prowly jest tak żróżnicowany. Najpopularniejsze okazały się te, które świadczą o tym, że PR-owcy poszukują nowatorskich rozwiązań wykraczających poza tradycyjne media relations i wspierających ich komunikację (PR 3.0, UX PR, Brand Journalism), nie boją się nowych technologii i analitycznego podejścia do PR-u (SEO PR, Jak i po co mierzyć PR?) oraz potrzebują inspiracji (Zostań mistrzem PR).

Oczywiście warto też pamiętać o tym, że taka formuła nie zastąpi do końca networkingu biznesowego. „Z natury rzeczy, podczas webinaru nie możemy uzyskać wiedzy nieformalnej. Nie mamy bezpośredniego, indywidualnego dostępu do eksperta, a bardzo często wiedza kontekstowa pozwala nam czytać pomiędzy słowami. Zwłaszcza w branży public relations. Dlatego uważam, że webinary są bardzo dobrym, szybkim narzędziem dostarczającym wiedzy technicznej. Niekoniecznie jednak dają dostęp do sfery relacyjnej.” – twierdzi Kaznowski.

Mikołaj Winkiel, Chief Evangelist z Brand24, przyznaje, że co prawda nie nazwałby webinarów konkurencyjną metodą zdobywania wiedzy, ale „daje ona ogromne możliwości, przede wszystkim interakcji i rozmowy z uczestnikami”. Według niego dużym plusem jest możliwość dyskusji z uczestnikami z całej Polski lub świata. „W mojej pracy, gdzie mamy klientów rozsianych po całym świecie, czasem właśnie webinar jest najlepszym sposobem pokazania naszego narzędzia bądź opowiedzenia o tajnikach monitoringu. Jedyne problemy jakie zauważam z tą formą to problemy techniczne :) czasem wszystko jest idealnie zaplanowane... a tu nagle Internetu brakuje” – śmieje się.

Kobiety uczą się chętniej

Kto chętniej sięgał po wiedzę? Zdecydowanie kobiety – na spotkania zgłosiło się ich aż o 34 proc. więcej niż mężczyzn. Kobiety chcą w biznesie znaczyć więcej: udział procentowy płci pięknej na stanowiskach menadżerskich wynosi na świecie 24 proc. W Polsce co trzecie takie stanowisko w 2013 r. zajmowane było przez kobietę, ale w porównaniu z poprzednim rokiem udział procentowy spadł o 14 pkt proc. – wynika z raportu Grant Thornton.

„Z naszych doświadczeń w Sieci Przedsiębiorczych Kobiet wynika, że kobiety są chętne do uczenia się. Korzystają z różnych form kształcenia i podnoszenia wiedzy, od uczestnictwa w tradycyjnych warsztatch i wykładach, przez samokszatłcenie i sięganie po literaturę i dostępne w sieci artykuły, na webinarach i seminariach on-line skończywszy. Chęć podnoszenia swoich kompetencji i umiejętności wynika po części z rozeznania potrzeb i ze świadomości, że ciągle mogę się czegoś nowego nauczyć.

Cieszy nas to, bo uważamy, że prowadzenie własnego biznesu w dzisiejszych czasach wymaga ciągłej nauki, bo świat się zmienia i aby być na bieżąco, trzeba się rozwijać. I kobiety są na to otwarte“ – komentuje Katarzyna Wierzbowska, współzałożycielka Sieci Przedsiębiorczych Kobiet.

Z feedbacku pozyskanego od uczestniczek webinarów Prowly wiemy z kolei, że wiedza z zakresu PR pomaga im nie tylko w komunikacji stricte zawodowej. Dagmara Pakulska z e-CityVison, zauważa: „Wśród polskich kobiet rośnie apetyt na sukces. Pragniemy piąć się coraz wyżej po szczeblach kariery, a swoją pozycję zawodową chcemy opierać na silnych fundamentach wiedzy i kompetencji. Zdajemy sobie sprawę z tego, że powodzenie w życiu zawodowym, które wiąże się ze wzrostem pewności siebie, jest idealnym uzupełnieniem spełnienia w życiu prywatnym. Zdajemy sobie sprawę z tego, że wciąż więcej stanowisk wyższego szczebla piastują mężczyźni i pragniemy to zmienić, stając się równie ważnymi graczami na rynku zawodowym. Dlatego też coraz chętniej stawiamy na szkolenia, które pozwalają nam uzupełniać lub aktualizować swoją wiedzę, dzięki czemu nasza praca zyska nową jakość i będzie jeszcze bardziej efektywna”.

W związku z tym, że kobiety cierpią zazwyczaj na chroniczny brak czasu, a przy tym są specjalistkami w robieniu kilku rzeczy na raz – specjalistki od PR-u preferują webinaria. Dlaczego? „Ponieważ pozwalają nam poszerzać kompetencje bez konieczności zmiany lokalizacji lub przerywania aktualnie wykonywanych czynności. Możliwość zadawania pytań i uzyskiwania na nich odpowiedzi w czasie rzeczywistym jest ogromnym atutem webinarów. W dodatku pozwalają one uzyskać dostęp do wiedzy najwyższej klasy ekspertów w domowym lub biurowym zaciszu bez konieczności ponoszenia znaczących nakładów finansowych. Dzięki temu ma się wrażenie, że bierze się udział w unikalnym, indywidualnym szkoleniu, a zdobyta podczas webinarium wiedza po przełożeniu jej na faktyczne działania po prostu procentuje.” – zachęca Pakulska.

webinary_Prowly_infografika.png

Prowly_webinars.png

Prowly_logo_BIG.png

Prowly_logo.png

Internet Ventures oraz Bluerank inwestują w Prowly

Prowly, platforma SaaS (Software as a Service) skierowana do osób zajmujących się komunikacją Public Relations firm i marek, pozyskuje kolejną rundę finansowania. Inwestorami są Internet Ventures FIZ - fundusz zarządzany przez Grupę Private Equity Managers oraz Bluerank - agencja marketingu online. Projekt otrzyma środki na ekspansję zagraniczną w kwocie do 4,5 mln zł.