Europejscy liderzy technologiczni tworzą międzynarodową inicjatywę

Europejscy liderzy technologiczni tworzą międzynarodową inicjatywę

Pięć polskich firm w European Tech Alliance

• European Tech Alliance ma promować rozwój technologiczny Europy
  • Członkowie inicjatywy podzielą się swoim doświadczeniem z przedstawicielami Unii Europejskiej
  • Celem EUTA jest wsparcie Unii Europejskiej w przygotowaniu strategii Jednolitego Rynku Cyfrowego (Digital Single Market strategy)
  • Wśród 26 firm członkowskich jest pięć z Polski: Allegro Group, Prowly, Brand24, Transenter oraz Audioteka.pl
  • Konferencję inaugurującą działalność EUTA otworzył w Strasburgu wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej Andrus Ansip

Grupa innowacyjnych firm technologicznych z Europy ogłosiła dziś w Strasburgu powstanie European Tech Alliance. Celem inicjatywy ma być wsparcie instytucji europejskich w stymulowaniu wzrostu gospodarczego w UE w obszarze nowych technologii i w przygotowaniu tworzonej właśnie strategii Jednolitego Rynku Cyfrowego. Wśród firm członkowskich - obok Spotify, BlaBlaCar czy Avast - znalazło się pięć polskich firm technologicznych: Allegro Group, Prowly, Brand24, Audioteka.pl oraz Transenter.pl.

- Stworzyliśmy tę inicjatywę, aby dzielić się naszym zbiorowym doświadczeniem oraz pomysłami na rozwój cyfrowy Europy z przedstawicielami instytucji europejskich - mówi Niklas Zennström, przewodniczący EUTA, współzałożyciel giganta technologicznego Skype oraz założyciel funduszu Atomico.

- Cieszy mnie, że EUTA stanie się nowym kanałem komunikacji z politykami Unii Europejskiej. Dzięki swojemu doświadczeniu członkowie inicjatywy wniosą bezcenny wkład w powstanie strategii Jednolitego Rynku Cyfrowego - mówi Andrus Ansip, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej.

- Następne 12-18 miesięcy będzie absolutnie kluczowe z punktu widzenia prac Komisji Europejskiej nad strategią Jednolitego Rynku Cyfrowego, która ma na celu wyeliminowanie krajowych ograniczeń w rozwoju firm technologicznych z UE, stymulowanie ich wzrostu i potencjału inwestycyjnego. EUTA będzie wspierać prace Komisji Europejskiej w tym zakresie. Nasza inicjatywa gromadzi topowe przedsięwzięcia technologiczne, które każdego dnia przyczyniają się do wzrostu gospodarki cyfrowej Europy. Historia każdego z nich jest dowodem na to, że Europa ma silną pozycję w obszarze nowych technologii i może przyczynić się do uformowania strategii skutecznego wzrostu innych przedsięwzięć technologicznych z UE
- dodaje Zennström.

Wśród 26 członków European Tech Alliance jest pięć spółek technologicznych z Polski: właściciel największej platformy transakcyjnej online w Polsce – Allegro Group, aplikacja CRM dla profesjonalistów Public Relations – Prowly, narzędzie do monitorowania internetu i mediów społecznościowych – Brand24, serwis internetowy zajmujący się dystrybucją audiobooków – Audioteka.pl oraz dostawca technologii tłumaczeń - Transenter.pl.

Więcej informacji: http://eutechalliance.eu.

spotahome_new.jpg

zed_new_logo.png

Webinary podbijają serca PR-owców

Edukacja branżowa, podobnie jak inne obszary życia, staje się w coraz większym stopniu cyfrowa. Powody wydają się dosyć oczywiste. Z jednej strony, pracując aktywnie zawodowo, mamy mało czasu na edukację, a z drugiej – czujemy potrzebę ciągłego doskonalenia. Jak wynika z naszych danych, trend ten rośnie w silę.