Zbliża się! Nowy kreator treści 🎉

W marcu 2018 udostępniliśmy wam zupełnie nowe Prowly, które poddane zostało kompletnej metamorfozie interfejsu, ulepszyliśmy dobrze znane funkcje oraz udostępniliśmy nowe rozwiązania. Wyjątkiem był Story Creator, czyli edytor treści. Tę część Prowly planujemy zaktualizować w październiku br.

W rozwoju naszej aplikacji kierujemy się chęcią zwiększenia jej użyteczności i usprawnienia Waszej codziennej pracy. Pomysły zgłaszane przez klientów, trendy rynkowe i technologiczne są dla nas źródłem inspiracji.  Nowy kreator będzie dużo  szybszy, a korzystanie z funkcji np. dodawania elementów bardziej intuicyjne. Nowe rozwiązania pozwolą Wam na większą kontrolę nad tworzonym tekstem oraz jego warstwą wizualną (możliwość kadrowania zdjęcia nagłówkowego), a także zarządzanie SEO, które jest nierozerwalną częścią procesu tworzenia treści w internecie (o tym więcej w tabeli na końcu artykułu).

Nowy wygląd

Choć nie ocenia się książki po okładce, to jednak pierwsze wrażenie zawsze gra ogromną rolę. Nowy kreator treści będzie miał odświeżony interfejs oraz układ elementów. Stare funkcje zyskają nowe oblicze. Oto screen z widoku głównego:
Widok ekranu głównego w nowym kreatorze treści

Nowy kreator będzie bardziej przejrzysty. Jego wygląd został uproszczony. Pojawi się w nim również kilka nowych funkcji, a część obecnych funkcji będzie działać w nieco zmieniony sposób.

Nowe elementy

Dodając nowe elementy do treści informacji prasowej nadal używać będziemy ikony plusa:
sc-plus_small.gif
Po kliknięciu na plus wyświetli nam się lista elementów, jakie możemy dodać. Lista ma więcej elementów i wyświetla się w wygodnym, pionowym układzie wraz z wyszukiwarką:
CReator_lista.gif

Kadrowanie zdjęć

Drugą, obok ikony plusa, często używaną przez Was funkcją jest dodawanie zdjęcia głównego w informacji prasowej. Wiemy, że nie zawsze udawało się Wam dodać zdjęcie zgodnie z oczekiwaniem, dlatego wprowadziliśmy kilka zmian, dzięki którym Wasze zdjęcia już nigdy nie będą wyglądały tak:
Nieprawidłowe kadrowanie zdjęcia podczas tworzenia informacji prasowej

Po aktualizacji będziecie mieli dużo więcej możliwości w kwestii kadrowania zdjęć nagłówkowych:
Creator_image.jpg
Żeby uzyskać np. taki efekt:
W nowym kreatorze zyskujesz większą kontrolę nad kadrem zdjęcia nagłówkowego

Nowe funkcje biblioteki plików

Zmiana czeka również niepozorną dotąd bibliotekę (asset library) Prowly, do której ładowaliście pliki, chcąc dodać je do treści informacji prasowej. Będzie można np. grupować pliku z biblioteki w foldery oraz tagować grafiki.
creator_library.jpg
To jedynie przedsmak zmian. Wszystkie funkcje znajdziecie w tabeli poniżej. Oczywiście zakres zmian jest dynamiczny i nadal nad nim pracujemy.
Od początku października będziemy wdrażać Was w zmiany tak, żeby w dniu przełączenia się na nowy kreator, nikt z Was nie poczuł się zaskoczony.
Wierzę, że używając nowego kreatora będziecie zadowoleni, a ja i mój zespół zrobimy wszystko, co w naszej [super]mocy, aby tak się stało. Do zobaczenia :)

Nowe funkcje:

Czcionki

• Font settings (Ustawienia czcionki)
    Będzie można wybrać format czcionki: szeryfowy albo bezszeryfowy we wszystkich elementach tekstowych w informacji prasowej
font_change.gif

Elementy w informacji prasowej

• Divider
    Linia, którą można rozdzielić elementy informacji prasowej
  • Kadrowanie zdjęcia nagłówkowego
    Możecie wybrać sobie fragment zdjęcia, które chcecie wyeksponować jako nagłówek Waszej informacji prasowej, Po kliknięciu ikony plusa, wybieramy z komputera plik graficzny. Następnie pojawia się nam okno dodatkowej konfiguracji z możliwością wyboru proporcji,16:9, 3:2, 2:1; po wybraniu interesującej nas ekspozycji przechodzimy zapisujemy ustawienia klikając Save. Zdjęcie załadowuje się i możemy jeszcze wybrać to, w jakim formacie będzie ono pokazane. Mamy do wyboru Full screen width, Adjusted width oraz Full screen width with text
  • Table (tabelka)
    Umieszczenie w treści informacji prasowej tabeli
  • Template button (tzw. CTA)
    Umieszczenie w treści informacji prasowej tzw. CTA (Call to Action)
  • Social Shares (ustawienia social media)
    Ustawienia dedykowane do udostępniania treści (tytuł, opis, zdjęcie) informacji prasowej w mediach społecznościowych: facebook i twitter
  • Date
    Możliwość dodania daty w treści informacji prasowej
    Możliwość dodania wpisu instagramowego w treści informacji prasowej

Dysk, na który ładujecie pliki w Prowly

• Media library folders
    Możliwość agregowania plików do folderów, tagowania plików, zmiany ich nazwy, wyszukiwania i wiele wiele innych możliwości

Ustawienia informacji prasowej

• Udostępnianie treści na social media
    Możecie dobrać sobie dedykowane zdjęcie dla Waszych postów na twitterze oraz facebooku tak, żeby zwiększyć konwersję postów
  • SEO settings
    Canonical, Meta title, meta description, meta keywords, Nofollow, 301, Norefferer, Noopener
creator-divider.png

Lista zmian:

• Preview (Podgląd), Możliwość podejrzenia, jak będzie wyglądała nasza informacja prasowa na frontendzie
    Zmiana ikony
  • Auto-save (Zapisywanie zmian), Automatyczne zapisywanie zmian
    Autosave następuje częściej
  • "Przeciąganie" elementów, Możliwość zmiany kolejności elementów poprzez drag and drop
    Zmiana ikony
  • Paragraf, Stworzenie paragrafu tekstu
  • Title (Tytuł), Stworzenie tytułu
  • Subtitle (Subtytuł, )Stworzenie subtytułu
  • Annotation (Przypis), Tworzenie przypisu, a konkretniej dodawanie paragrafu z tekstem o mniejszej czcionceZmienia się strona wizualna tego, jak znajdujemy funkcję.
    Poza tym, żeby wywołać menu klikamy w plus, nie najeżdżamy na niego myszką.
  • List (Lista - numerowana lub nie), Dodawanie listy z punktorami albo numerowanej, punktory są zawsze w kolorze, który został ustawiony przez klienta jako przewodni na biurze prasowym. Można pogrubić, pochylić, podkreślij albo podlinkować tekst w liście.
    Kolejne elementy listy będą mogły być dodane poprzez kliknięcie Enter, dodawanie listy zostało rozbite na dwie osobne funkcje: lista numerowana (ordered list) oraz lista wypunktowana (unordered list) Zmienia się strona wizualna tego, jak znajdujemy funkcję. Poza tym, żeby wywołać menu klikamy w plus, nie najeżdżamy na niego myszką.
  • Image or gallery (zdjęcie albo galeria zdjęć), Możliwość dodania do treści informacji prasowej materiału graficznego w postaci pojedynczego elementu albo galerii zdjęć. Materiał trzeba najpierw załadować na wewnętrzny dysk w Prowly.
    Zmiany są w toku
  • Middle Hero Video (Video na całą szerokość ekranu), Dodania video w tzw. paralaksie na całą szerokość wyświetlacza; akceptuje filmy z youtube oraz z vimeo
    Zmiany są w toku
  • Embed (Skrypt zewnętrzny np. mapka goole), Możliwość zaimplementowania w treści informacji prasowej fragmentu kodu, który spowoduje osadzenie w kodzie strony dowolnej treści np. mapy google
    Zmienia się nazwa z Embed na Custom code, zmienia się również sposób dodawania tego embedowanego kodu, nie wklejamy go już w wyskakującym okienku, tylko pozostajemy na tym samym oknie i, co ważniejsze, możemy edytować kod.
  • Integrations - twitter, Możliwość osadzenia w treści informacji prasowej tweeta, który będzie zasysał infomracje ze źródła, czyli np, jeśli wzrośnie liczba retweetów, to będzie to na tym elemencie widać
    Zmienia się sposób nawigowania do tej funkcji, wybieramy plusem typ elementu "Twitter" i wklejamy link do tweeta.
  • Integrations - giphy, Analogicznie jak przy Twitter
  • Integrations - vimeo, Analogicznie jak przy Twitter
  • Integrations - youtube, Analogicznie jak przy Twitter
  • Integrations - facebook, Analogicznie jak przy Twitter
  • Integrations - Prowly stories
    Analogicznie jak Twitter.
  • Media contacts (Wizytówki), Element nazywany wizytówką, zawierający zdjęcie oraz inne dane pozwalające zidentyfikować daną osobę np autora informacji prasowej
    Zmiana polega na tym, że wcześniej można było dodać media contact jedynie na końcu informacji prasowej, a teraz będze to jeden z elementów rządzący się tymi samymi prawami, co inne, czyli można je umieścić w każdym miejscu w story
  • Configuration (Ustawienia informacji prasowej), Ogólne ustawienia informacji prasowej zawierające: tytuł, język interfejsu, biuro prasowe oraz zakładkę, do których przypisana jest ta informacja prasowa, tagi, panel dziennikarza, powiązane informacje prasowe
    Ustawienia informacji prasowej będą dostępne z poziomu kreatora, nie trzeba będzie wychodzić z kreatora, żeby się do nich dostać. Zostaną wzbogacone o zaawansowane ustawienia SEO (o tym więcej w tabeli z nowymi funkcjami) oraz możliwości kreowania treści udostępnianych na social media.

Elementy pozostające bez zmian:

• Panel dziennikarza (Journalist's toolbox)
Pobranie niesformatowanego tekstu oraz przejścia do wszystkich załączników jednym kliknięciem

• Superskrypcja informacji prasowej (superscription)
Pole tekstowe, gdzie umieszczamy superskrypcję naszej informacji prasowej

• Tytuł informacji prasowej (Title)
Miejsce, w którym wpisany jest tytuł naszej informacji prasowej, może zostać "odziedziczony" po oknie wstępnej konfiguracji informacji prasowej

• Lead informacji prasowej
Pole tekstowe, gdzie wpisujemy lead naszego artykułu

• Quote (cytat)
Możliwość dodania cytatu jako wyodrębnionego elementu w informacji prasowej.

Midle Hero Image (Zdjęcie na całą szerokość ekranu)
Możliwość dodania grafiki w tzw. paralaksie na całą szerokość wyświetlacza

• URL (Link)
Dodawanie linku w postaci ładnego kafelka stanowiącego wyodrębniony element informacji prasowej, do którego zaczytuje się grafika i fragment tekstu.

• Zdjęcie thumbnail dedykowane do mediów społecznościowych i kafelka
Możliwość wgrania zdjęcia dedykowanego do wyświetlania się na kafelkach oraz w mediach społecznościowych

Nowy kreator treści Prowly - 7 rzeczy, które warto wiedzieć 🤓

Jest wiele rzeczy, o których musisz pamiętać przy pisaniu PR-owych treści. Optymalizacja pod kątem SEO, listy i wyliczenia łamiące tekst, przydatne tabele czy nagłówki uwzględniające słowa kluczowe- wszystko to pomaga publikować artykuły dobrze “widoczne” w sieci. Niezmiennie jednak najważniejsza pozostaje jakość tekstu, jego unikalność i wartość, jaką oferujemy czytelnikowi. Kiedy masz już te wszystkie punkty odhaczone, czas umieścić swój artykuł online. W tym pomoże Ci nasz kreator.
Ile to już akapitów razem? O elementach treści w (nowym) kreatorze.

Tworzenie informacji prasowej na Prowly można porównać do budowania z klocków. Całość powstaje poprzez dodawanie różnych rodzajów elementów tak, żeby powstała spójna wizualnie i interesująca treść. Sprawdziliśmy, jakie elementy w informacjach prasowych cieszą się największym powodzeniem wśród użytkowników Prowly. Zobacz, jakie popularne i rzadziej używane funkcje prezentujemy w kontekście nadchodzących zmian w kreatorze treści.
Nowe oblicze wysyłek z Prowly

Od początku działania Prowly, swoje informacje prasowe dodawaliście do maili w postaci linków, które prowadziły do materiałów zamieszczonych na Brand Journalach. Muszę przyznać, że w Prowly wyjątkowo lubimy prostotę i nieinwazyjność tych plain-tekstowych maili, ale co jakiś czas dochodziły do nas słuchy, że to za mało. Najnowszą aktualizację modułu Pitch podsumujemy jednym, krótkim zdaniem: jest więcej. I jest to bezpośredni wynik rozwoju funkcji Prowly w zgodzie z Waszymi przyzwyczajeniami.
Testuj nowy kreator treści!

Startujemy z projektem tzw. user testów i chcemy zaprosić Was do eksperymentu.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.