O jakie wskaźniki wzbogacisz swoje raporty PR-owe dzięki Prowly

O tym, że trzeba mierzyć działania PR w teorii wiemy wszyscy. W praktyce nie każdy wie, jak za to się zabrać. Tu pojawiamy się my.

Jako firma technologiczna oferująca rozwiązania dla branży Public Relations, mamy na co dzień styczność z tysiącami profesjonalistów z całego świata. Jeśli nie poprzez bieżącą obsługę klienta, to dzięki spotkaniom o charakterze sprzedażowym czy po prostu relacyjnym. Ostatnio mieliśmy na przykład przyjemność podczas wizyty w Londynie spotkać się z kilkunastoma lokalnymi agencjami oraz influencerami. Spotkania te utwierdziły nas w przekonaniu, że (nie tylko w Polsce) liczba toczących się dyskusji wokół problematycznego tematu pomiaru działań PR jest nieproporcjonalna do liczby realnych rozwiązań, jakie proponuje rynek.
Kiedy myślę o mierzeniu efektów szerokiej dystrybucji materiałów prasowych do mediów posiłkuję się porównaniem, jakie kiedyś sprzedał mi Wojtek, nasz Head of Sales. Wyobraź sobie, że jesteś sprzedawcą i Twoim zadaniem jest zapewnienie firmie jak najwięcej kontraktów z potencjalnymi klientami. Pierwsze, co robisz to budujesz lejek i zaopatrujesz się w solidny CRM. Efektywność swoich działań mierzysz nie tylko na podstawie domkniętych sprzedaży, ale i aktywności sprzedażowych, które Cię do nich prowadzą. W ich skład wchodzi m.in. liczba potencjalnych klientów, z jakimi udało Ci się skontaktować w danym okresie czy analiza przyczyn przegranych „deali”, które są służą udoskonalaniu oferty, jaką starasz się sprzedawać na co dzień.
W internecie jest mnóstwo przydatnych artykułów dotyczących raportowania w sprzedaży, które mogą posłużyć Ci jako inspiracja. Zobacz, co w tym zakresie radzi np. zespół Pipedrive:
Sales Reporting: How the Right Reports Will Help You Close More Deals | Pipedrive

Keeping track of sales activities and numbers can be daunting the bigger your company gets. A good system of sales reporting will make it a breeze.

Teraz spójrz na swój raport z działań PR w kontekście wygenerowanych publikacji i spróbuj odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie wnioski jesteś w stanie z niego wyciągnąć pod kątem aktywności planowanych na kolejny miesiąc.
Przez to porównanie chcę Ci przekazać, że Twoje działania są warte wiele więcej, niż to, ile zasięgu czy jaką wartość w postaci ekwiwalentu reklamowego wygenerowały Twoje newsy. I inni też powinni o tym wiedzieć, bo to jest to, co realnie czyni Twoją pracę bardziej efektywną każdego dnia.
Jeśli korzystasz z Prowly, z zakładki Account Performance bez problemu wyciągniesz dane na temat swoich aktywności, jakie wykonane zostały przed ukazaniem się publikacji/ wzmianki w mediach na temat Twojej firmy czy klienta. Dane te można przekuć w kilka prostych metryk, o które uzupełnisz swój standardowy raport.
measures_galery_bj-01.pngmeasures_galery_bj-02.png
Jeden z przykładów takiego raportu prezentujemy powyżej, a w sekcji do pobrania znajduje się szablon, którego używać możesz do uzupełniania swoich własnych raportów.
Szablon w formie pliku Excel składa się z zakładek będących odpowiednikami miesięcy kalendarzowych oraz z zakładki głównej (M2M Summary), do której automatycznie zaciągają się ogólne statystyki aktywności w poszczególnych miesiącach w podziale na:
  • Unique visits (unikalne wizyty na wszystkich Twoich treściach w ramach prowadzonego na Prowly Brand Journala)
  • Visits by your Audience (unikalne wizyty wszystkich kontaktów, jakie przechowujesz w module Audience)
  • Stories created (liczba treści stworzonych i opublikowanych na Twoim Brand Journalu)
  • Mailings sent (liczba wysyłek przeprowadzonych za pomocą modułu Pitch)
  • Av. open rate (średnia otwieralność Twoich wysyłek)
  • Av. click rate (średnia klikalność Twoich wysyłek)
  • E-mails sent (liczba kontaktów, do jakich przeprowadzana była wysyłka)
  • E-mails opened (liczba kontaktów, które Twoje maile otworzyły)
  • E-mails clicked (liczba kontaktów, które kliknęły w linki do materiałów prasowych)
  • Coverage (liczba wygenerowanych publikacji w mediach)
  • Story of the month (tytuł treści, która cieszyła się największą popularnością pod kątem publikacji)
Powyższe statystyki w ramach pierwszego arkusza omawianego dokumentu zobaczysz w formie wykresów, co pozwoli Ci ocenić, jakie efekty przynoszą Twoje działania na przestrzeni czasu (w tym przypadku 12 miesięcy).
W zakładkach poświęconych raportowaniu działań w konkretnych miesiącach masz możliwość przechowywania bardziej szczegółowych statystyk (sekcja Detailed report), które automatycznie zsumowane zostaną do statystyk ogólnych (sekcja General report) i zaprezentowane zostaną w postaci konwersji. Uzupełnianie sekcji Top media contacts pozwoli Ci śledzić, które kontakty w danym miesiącu najczęściej wchodzą z Tobą w interakcję.
Jesteśmy bardzo ciekawi, czy taki sposób raportowania aktywności prowadzonych ze wsparciem Prowly spełni Twoje oczekiwania, dlatego z wielką chęcią przyjmiemy wszelkie uwagi i komentarze na jego temat. Być może w przyszłości stanie się podstawą do zaprojektowania funkcji zautomatyzowanych raportów na Prowly. Z niecierpliwością czekamy też na Twoje pomysły, które pozwoliłyby nam taki szablon udoskonalać.
A jeśli chcesz dowiedzieć się o Prowly więcej, umów się na darmową prezentację produktu, wypełniając ten formularz.

Prowly report_template

xls | 254 KB

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.