Jaką rolę odgrywasz na koncie Prowly?

Do konta na Prowly logujesz się za pomocą adresu mailowego. Dla aplikacji jest on Twoim identyfikatorem, do którego jest przypisana tzw. rola. Rola określa to, jaki masz dostęp do funkcji aplikacji. Dowiedz się, jak możesz nimi zarządzać i do czego mogą się przydać.

W module Account, gdy wejdziesz do sekcji Users będziesz mieć możliwość sprawdzenia tego, jakie role można nadać oraz to, jakie role mają już przypisani do konta użytkownicy:
Moduł Account w Prowly

Po wejściu w moduł Account wybierz Users z listy rozwijanej

To tam widzisz listę użytkowników wraz z nadanym poziomem dostępu oraz (jeśli zasoby Twojego konta pozwalają) możesz zaprosić nowych użytkowników do konta, za pomocą przycisku Invite user.
W sekcji Users widzisz role wszystkich użytkowników oraz możesz zaprosić nowych

Dostępne na koncie role to:
  • Owner
  • Admin
  • Publisher
  • Writer
  • Viewer
Wybierając rolę dla użytkownika, determinujesz zakres jego dostępu do poszczególnych funkcji aplikacji, niektóre z niech mogą być nawet w ogóle niewidoczne. To, jak dokładnie rozkłada się dostęp w ramach poszczególnych ról obrazuje poniższa tabela.
W tabeli znajdziesz nazwę modułu oraz nazwę sekcji:
  • Audience - zarządzanie bazą kontaktów, grupami, segmentami
  • Brand journals - biuro prasowe oraz informacje prasowe
  • Pitch - wysyłki oraz kampanie (foldery z wysyłkami)
  • Account - zarządzanie kontem
W trzeciej kolumnie rodzaj akcji w ramach danej sekcji w module:
  • podgląd - możliwość wyświetlania danych
  • tworzenie - najczęściej sprowadza się do możliwości użycia funkcji pozwalających tworzyć nowy element danego typu np. nową wysyłkę, nową informację prasową
  • usuwanie - w praktyce sprowadzi się do użycia ikony kosza (np. przy usuwaniu kontaktów z bazy albo użytkowników z konta
  • aktualizacja - chodzi o zmianę w elementach już dodanych, np. dodanie nowego numeru telefonu w karcie kontaktu
Nazwa modułu Sekcja Akcja Owner Admin Publisher Writer Viewer
Audience kontakty podgląd x x x
Audience kontakty tworzenie x x x
Audience kontakty usuwanie x x x
Audience kontakty aktualizacja x x x
Audience kontakty import x x x
Audience kontakty eksport x x x
Audience grupy podgląd x x x
Audience grupy tworzenie x x x
Audience grupy usuwanie x x x
Audience grupy aktualizacja x x x
Audience segmenty podgląd x x x
Audience segmenty tworzenie x x x
Audience segmenty usuwanie x x x
Audience segmenty aktualizacja x x x
Brand journals dashboard podgląd x x x x x
Brand journals brand journal podgląd x x x x
Brand journals brand journal tworzenie x x x
Brand journals brand journal aktualizacja x x x
Brand journals brand journal usuwanie x x
Brand journals informacja prasowa podgląd x x x x x
Brand journals informacja prasowa konfiguracja x x x x
Brand journals informacja prasowa tworzenie x x x x
Brand journals informacja prasowa aktualizacja x x x x
Brand journals informacja prasowa usuwanie x x x x
Brand journals kreator informacji prasowej editor x x x x
Pitch kampanie podgląd x x x x x
Pitch kampanie tworzenie x x x
Pitch kampanie aktualizacja x x x
Pitch kampanie usuwanie x x
Pitch mailingi podgląd x x x x x
Pitch mailingi tworzenie x x x
Pitch mailingi aktualizacja x x x
Pitch mailingi usuwanie x x
Account zmiana planu* x
Account edycja danych x x
Account zmiana właściciela x
Account zapraszanie użytkowników x x
Account zmiana roli użytkowników x x
Account usuwanie użytkowników x x
Account płatności* x
*dotyczy płatności automatycznych
Podsumowując role:
  • Owner - jest zawsze tylko jeden, jest to osoba, która założyła konto i jedyny podmiot, który może dokonać zmiany właściciela (Account - > My profile -> Change ownership)
  • Admin - to taki użytkownik, który może właściwie wszystko poza opcją zmiany właściciela oraz zmiany planu (dotyczy płatności automatycznych).
  • Publisher - ta osoba również ma dość rozległe moce, ale nie może niczego usuwać oraz zupełnie nie ma dostępu do ustawień konta, czyli np. nie zaprosi nowej osoby do konta
  • Writer - ta rola jest dedykowana dla osób tworzących treści - jeśli do zespołu dołącza osoba, której zadaniem będzie pisanie informacji prasowych, ale nie ich dystrybucja/publikacja, to warto nadać rolę writera, który może tworzyć treści oraz ma wgląd w treści mailingów i kampanii; może również edytować już dodane informacje prasowe
  • Viewer - jeśli chcesz zaprosić do konta kogoś, kto miałby jedynie odczytać treści, mailingi, kampanie, ale nie ma mieć możliwości zmiany czegokolwiek na koncie - to jest właśnie kandydat na Viewera - może np. klient, któremu chcesz pokazać wnętrze Prowly?
Podsumowując:
  1. Staraj się wykorzystywać wszystkie zasoby użytkowników, jakie masz do dyspozycji. Jeśli masz jeszcze wolny login, zaproś do konta współpracownika by usprawnić swoją pracę.
  2. Zapraszając do konta nową osobę, weź pod uwagę jej rolę  - korzystaj świadomie z uprawnień i ograniczeń.
  3. Pamiętaj, że w zakładce Activity history widać rejestr akcji podejmowanych przez użytkowników na koncie - choćby z tego względu warto logować się na dedykowany adres mailowy.
giphy
Giphy
Dzięki za uwagę, jeśli tylko masz pytania, pisz do nas na czacie albo na maila support@prowly.com 💖

Kiedy wysłać informację prasową?

O zdobyciu uwagi dziennikarzy czy obecności w kluczowych mediach decydują dziesiątki czynników: od relacji z daną osobą, przez kalendarz redakcyjny, po sam temat ogłoszenia. Czasem jednak o sukcesie i porażce decydują jak proste rzeczy, jak… godzina wysyłki informacji prasowej. Kiedy najlepiej klikać „wyślij”? Sprawdzamy!
Analizuj swoje wysyłki - czyli o statystykach mailingów

Wysyłając mailing dokonujesz wielu wyborów - zastanawiasz się, jaki tytuł nadać wiadomości, co wpisać w treść, do kogo wysłać tę konkretną informację prasową. Wszystkie te decyzje zaowocują wysyłką, której efekty warto zmierzyć poprzez analizę statystyk wysyłek.
5 aplikacji, z których warto korzystać, jeśli masz Prowly

Twój zespół PR działa już na Prowly? Gratulacje! Dziś wybrałem kilka aplikacji, które pozwolą Ci działać jeszcze sprawniej i efektywniej.
10 powodów, dla których warto wybrać Prowly PR Software

Szukasz aplikacji do public relations, którą możesz wykorzystać w swojej firmie? A może słyszałeś, że znajomi korzystają z Prowly, i chcesz sprawdzić dlaczego wybrali właśnie nas? Wybrałem dziesięć powodów, dla których branża PR chętnie z nami pracuje. Zapraszam do lektury.

Prowly PR Booster #5

Dzisiaj w Boosterze znajdziesz ciekawy tekst Rafała o tym, jaki jest najlepszy timing na wysyłkę informacji prasowych. Ja rozpisałam się o rolach użytkowników, czyli o tym, jak możesz zarządzać dostępem do konta na Prowly. Zapraszam do lektury!☕