Nowe Prowly da PR-owcom analitykę

Polski start-up zaprezentował nową wersję swojej aplikacji, stworzoną z myślą o zwiększeniu możliwości analitycznych branży public relations.

Screen Shot 2018-02-04 at 12.44.59.png
Aktualizacja Prowly w skrócie:
  • szereg nowych możliwości analitycznych w aplikacji,
  • poprawki i usprawnienia dotychczasowych funkcji,
  • nowy interfejs i odświeżona identyfikacja wizualna firmy.
Screen Shot 2018-02-04 at 12.44.59.png
Prowly, polski startup tworzący oprogramowanie dla branży komunikacji, wprowadził do swojej aplikacji szereg funkcji analitycznych. Głównym celem zmian jest wyposażenie działów komunikacji – PR-owców i marketerów – w wiedzę na temat wszystkich działań, jakie prowadzą na platformie: od wysyłek informacji do mediów, po zarządzanie biurem prasowym.

Analityka od A do Z

Najnowsza aktualizacja Prowly ma być odpowiedzią na wyzwania branży public relations wynikające ze zmiany funkcjonowania mediów w Polsce i na świecie. „Obecność na tak rozwiniętych rynkach, jak USA, RPA czy Ameryka Południowa pomaga nam się rozwijać w tempie całej branży PR. Bierzemy też pod uwagę opinie i sugestie użytkowników, którzy na co dzień korzystają z Prowly i chętnie uczestniczą w jego rozwoju" – komentuje Sebastian Przyborowski, współzałożyciel i szef ds. produktu. W ten sposób w Prowly pojawiła się m.in. szczegółowa analityka ruchu na biurach prasowych tworzonych na platformie: użytkownicy mogą monitorować wizyty na opublikowanych przez siebie materiałach, źródła ruchu i popularność poszczególnych materiałów. Taka wiedza pozwala określić najbardziej wartościowe kanały, na których pojawiły się PR-owe komunikaty, a także te, które są zupełnie nieskuteczne. „Przed aktualizacją użytkownicy mogli sięgnąć po tę wiedzę dopiero po integracji z narzędziami typu Google Analytics, co w przypadku wielu firm było niewykonalne lub czasochłonne. Obecnie te informacje dostarcza nasza platforma, bez konieczności sięgania po dodatkowe rozwiązania” – dodaje Przyborowski.

Prowly_Brand Journal.pngProwly_Brand Journal_analityka.png

Zmiany pojawiły się też w narzędziach do zarządzania bazami mediów i prowadzenia wysyłek. Użytkownicy mogą prześledzić historię poszczególnych kontaktów i ich reakcje na wysyłane treści. W ten sposób łatwo określimy, którzy dziennikarze chętnie korzystają z przesyłanych materiałów, a którzy – z różnych powodów – nie są nimi zainteresowani. „Wykorzystujemy rozwiązania, które w branży marketingowej są coraz powszechniejsze.” – tłumaczy Joanna Drabent, CEO i współzałożycielka Prowly. „Dzięki takiej technologii, PR-owcy nie muszą już po każdej wysyłce dzwonić do wszystkich dziennikarzy, pytając, czy ją otrzymali. To spora oszczędność czasu i… nerwów. Dla obu stron.”

Odświeżony interfejs i wizerunek

Wraz ze zmianami funkcjonalnymi, Prowly zdecydowało się też na wdrożenie nowego interfejsu. Kluczową nowością jest pionowe menu, które - według autorów platformy - oferuje szybki i wygodny dostęp do informacji, ustawień i akcji, z których użytkownicy korzystają najczęściej. Zmianom uległy także poszczególne widoki w aplikacji, od zarządzania kontaktami w bazie mediów, po statystyki wysyłek czy biur prasowych.
website_pl.pngProwly_Audience_Pitch.pngProwly_Audience.pngProwly_Brand Journal_konfiguracja.png
Całości zmian towarzyszy re-bradning Prowly. Firma zaprezentowała odświeżoną identyfikację wizualną, od logotypu, przez typografię i kolorystykę, po projekt własnej strony internetowej. W ramach sesji wewnętrznych warsztatów, firma zdefiniowała także swoją misję, spajającą całokształt jej działalności.

Do tej pory towarzyszyła nam aura tymczasowości. Jako młody start-up, codziennie testowaliśmy rozmaite rozwiązania, nabieraliśmy doświadczenia i szukaliśmy drogi w biznesie. Znaleźliśmy swoje miejsce, wiemy kim jesteśmy i co chcemy oferować branży. Naszą misją jest dawanie ludziom niezależności i wspieranie ich supermocy w codziennej, PR-owej pracy. Można powiedzieć, że dorośliśmy.

- podsumowuje Drabent.

Kampania na miarę TV

Prowly zakończyło właśnie trwającą ponad miesiąc kampanię komunikacyjną „Prowly Sezon 3”, której celem było poinformowanie użytkowników o zbliżających się zmianach. Kampanię zaprezentowano nawiązując do formy seriali TV – całość podzielono na sześć odcinków, każdy poświęcony jednej z głównych nowości. Marta Olczak, odpowiedzialna za warstwę graficzną projektu: Trzecia wersja Prowly to kolejny epizod naszej historii. Uznaliśmy, że o zmianach najlepiej opowiedzą one same, dlatego ubraliśmy je w szaty superbohaterów mających aktywować nowe moce branży public relations.”
Prowly S3E0.pngProwly S3E1.pngProwly S3E2.pngProwly S3E3.pngProwly S3E4.pngProwly S3E5.pngProwly S3E6.pngProwly S3Oskary.pngProwly S3_PrzedPremiera.pngProwly S3_Premiera.png
Screen Shot 2018-02-04 at 12.44.59.png

O Prowly: Prowly to aplikacja do działań Public Relations stworzona dla agencji, firmowych działów komunikacji i freelancerów. Oprogramowanie umożliwia tworzenie interaktywnych informacji prasowych, artykułów czy postów, publikowanie ich na stronach firmowych biur prasowych oraz dystrybucję do mediów i pomiar efektów. Z platformy korzysta już kilka tysięcy profesjonalistów z Polski, Europy i Stanów Zjednoczonych, a wśród nich członkowie zespołów PR takich marek, jak Vimeo, WOŚP, Deloitte Digital, IKEA, Spotify, National Geographic czy Allegro.

Prowly należy do European Tech Alliance i wraz z największymi gigantami technologicznymi z Europy (King, Spotify, BlaBlaCar, Deezer) wspiera Komisję Europejską w budowie strategii Jednolitego Rynku Cyfrowego (DSM). Czytaj więcej na prowly.com.

Prowly S3E0.png

logo_vertical-blue.png

logo_square_icon.png

logo_small-2.png

Prowly_premiera 3 sezonu.jpg

Prowly_Brand Journal_analityka2.png

Prowly_Brand Journal_analityka.png

Prowly_Brand Journal_konfiguracja.png

Prowly_Audience_Pitch.png

Prowly_Audience.png

Jak wdrożyć RODO w Twojej firmie - e-book od Prowly

"Co to jest RODO", "kiedy wchodzi w życie RODO" czy "RODO jak zdążyć" - to aktualnie najpopularniejsze frazy w Google'u dotyczące nowych zasad ochrony danych osobowych, jakie zaczną obowiązywać w UE po 25 maja. Tobie również te pytania spędzają sen z powiek? W takim razie jesteś w dobrym miejscu!
Supermoce Prowly 2017

Rok 2017 był dla nas niczym jeden z kultowych kawałków Daft Punk: "Harder. Better. Faster. Stronger." Zamykamy go ponad dwukrotnym wzrostem biznesu i obecnością na takich rynkach, jak Meksyk, RPA czy Hiszpania. Co wydarzyło się przez ten czas w Prowly? Zapraszam do krótkiego podsumowania supermocy zdobytych w 2017 roku.
Zmiany w zespole Prowly

Seria dobrych newsów trwa! W ostatnich tygodniach powiększyliśmy rodzinę o kolejne trzy osoby. Dzięki temu już dwadzieścia osób pracuje każdego dnia, by oddać w Wasze ręce jeszcze lepsze Prowly
Praca w PR: rynek i wymagania – raport Prowly i Grupy Pracuj

Trendy na rynku pracy, podejście pracodawców do procesu rekrutacji czy umiejętności, jakich dziś oczekują od kandydatów, to wiedza przydatna każdemu, niezależnie od tego, czy na rynku public relations jest obecny od lat lub dopiero zaczyna swoją karierę. Najnowszy e-book przygotowany przez Prowly we współpracy z Grupą Pracuj to lektura obowiązkowa.

Czym się różni grupa od segmentu, czyli o porządkach w bazie kontaktów

Einstein powiedział: if you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough. Niech ta sentencja będzie dobrym duchem poniższego artykułu.