PR OPTIMISTS

O moich bohaterach branży Public Relations.

Kilka dni temu na rynku pojawiło się nowe wydanie magazynu TIME, którego redakcją zajął się (pierwszy raz od ponad 90 lat!) zewnętrzny gość. I to nie byle gość, bo sam Bill Gates. Motywem przewodnim wydania magazynu jest szeroko pojęty optymizm w stosunku do otaczającego nas świata, a bohaterami są ludzie, którzy przyczyniają się do tego, że staje się on coraz lepszy. W liście otwierającym wydanie Bill pisze:

Dzisiejsze newsy nie do końca napawają nas optymizmem w stosunku do świata. [...] Za każdym razem, gdy dowiadujesz się o kolejnej tragedii, myślisz o ludziach nią dotkniętych i Twoje serce rozsypuje się na kolejne kawałki. Prawda jest jednak taka, że pomimo okropności tych wydarzeń, nasz świat ma się coraz lepiej i nie jest to naiwnie optymistyczne spojrzenie, bo jest poparte prawdziwymi danymi. […] Dlaczego więc, w obliczu kolejnej tragedii mamy poczucie, że świat powoli upada? Myślę, że to częściowo przez naturę prezentowanych w mediach newsów. Złe prezentowane są z dramatyzmem, podczas gdy o dobrych mówi się rzadko.

- Bill Gates

DTRmlcTWAAI5hdy.jpg_large.jpg
Gorąco polecam sięgnąć do tego wydania TIME, bo historie jego bohaterów są niezwykle inspirujące i ukierunkowują energię na dobre rzeczy, a to dobre rzeczy – jak twierdzi Gates – nakręcają i przyspieszają postęp.
TIME wciągnęłam od deski do deski i to właśnie on zainspirował mnie do przemyśleń o naszym małym PR-owym świecie. Pomyśl, ile razy w swojej karierze zetknąłeś się w mediach z nagłówkami w stylu: „Branża PR ma problem z własnym wizerunkiem”, „Problemy polskiego PR od wewnątrz”, „Dlaczego branża PR jest taka trudna” i tak dalej? Ile razy zetknąłeś się z opinią ekspertów z innych dziedzin, że PR umiera? Ja z takimi sformułowaniami stykam się na co dzień. Ba, sama często mam poczucie, że brakuje nam na rynku autorytetów, które byłyby drogowskazem w kierunku zmiany postaw nas samych jako branży, jak i tych, którzy na nas patrzą i oceniają.
A przecież (do cholery!) wcale tak nie jest, że mamy się źle. Rynek mediów się zmienia, więc potrzeby rosną. Potrzeby rosną, więc poszerzają się kompetencje. Poszerzają się kompetencje, więc rosną budżety. Rosną budżety, więc rośnie PR. Nadal myślisz, że PR to jedynie budowa relacji z dziennikarzami? Lepiej, niż zrobiła to Gini Dietrich, nie da się wyjaśnić, że jest inaczej.
Idąc w ślady Billa Gatesa (a co, w życiu trzeba mierzyć wysoko) chciałabym się podzielić subiektywnym przeglądem bohaterów branżowych, którzy napawają mnie optymizmem co do przyszłości branży i nakręcają mnie do działania. To ludzie, dzięki którym idzie się raźniej.

Ewa Mittelstaedt

Ewa Mittelstaedt, CEO Monday

Ewę znam wprawdzie krótko, ale z wielkim zaciekawieniem obserwuję zmiany w założonej przez nią agencji Monday, która - wraz z ostatnim rebrandingiem - z agencji PR przekształciła się w agencję komunikacji zintegrowanej. Mogę się jedynie domyślać, jak skomplikowany był to proces, ale myślę sobie, że każda agencja Public Relations w Polsce powinna wziąć przykład z tego, co zrobił Monday w kontekście zmian wewnętrznych, rozbudowy kompetencji i sposobu ich zakomunikowania na rynku. Dla mnie Monday jest agencją PR nowej generacji i co najważniejsze – umie o tym skutecznie opowiadać.

Łukasz Majewski

Łukasz Majewski, Communication Manager Duckie Deck, trener, wykładowca

Łukasza szanuję najbardziej za to, jak wymagający jest wobec siebie, ale i innych. Nie znam nikogo innego, kto z takim zaangażowaniem wypełnia dziś misję szerzenia wiedzy o nowym PR – swoją drogą, jest także opiekunem merytorycznym kierunku studiów o takiej nazwie. Wysoka piątka Łukasz za to, że i nas ciągniesz w górę.

Magda Urbaniak

Magda Urbaniak, Global Communications Manager Brand24

Brand24 to dla mnie pierwsza firma, która pokazała rynkowi, że dobry PR można robić bez informacji prasowych. Nie wiem zresztą, czy kiedykolwiek takowa wyszła spod ich piór. Magda jako szefowa komunikacji marki swoje działania opiera o serce, a właściwie krew ich biznesu, czyli social media. Budując społeczność wokół Branda, wymyka się spod ram klasycznego postrzegania działań PR.

Marcin Kuchno i Robert Tarnowski

Marcin Kuchno i Robert Tarnowski, PR bez krawatów

PR bez krawatów to dla mnie wschodząca gwiazda polskiej edukacji w PR. Marcin i Robert prowadzą w ramach tej inicjatywy blog oraz cykl spotkań o tej samej nazwie. PR bez krawatów cenię za merytorykę przekazywaną w lekki i przystępny sposób. Bez krawatów i zielonych obrusów, które już dawno odeszły do lamusa.

Krzysztof Dobies, Anna Orzech, Karolina Rojek, Anna Michałowska, Olga Zawada

Krzysztof Dobies, Anna Orzech, Karolina Rojek, Anna Michałowska, Olga Zawada i kilkadziesiąt osób, których nie sposób tutaj wymienić ❤️

W całym swoim dorosłym życiu nie spotkałam się z tak dojrzałą technologicznie grupą PR-owców w Polsce. Swoimi kompetencjami z obszarów social media, content czy video ekipa prasowa WOŚP z Krzyśkiem na czele zawstydziłaby niejeden zespół. Dodatkowo, cenię ich za misję, masę pozytywnej energii oraz dobra, jakie rozsiewają wokół siebie.

Edyta Kowal

Edyta Kowal, Content Manager Prowly

Mój subiektywny przegląd kończę osobą, z którą współdzielę nie tylko zainteresowanie PR-em, ale wiele więcej – od poglądów na życie po widelce w firmowej kuchni. Jestem autentycznie dumna i nie boję się stwierdzić, że wspólnie z całym zespołem marketingu Prowly, (czyli także z Rafałem Sałakiem i Piotrkiem Bożkiem), wprowadzamy na rynek nowe standardy tworzenia treści branżowych w Polsce. Uważam, że dzięki Edycie Prowly Magazine to Proto.pl naszych czasów.

Praca w PR: rynek i wymagania – raport Prowly i Grupy Pracuj

Trendy na rynku pracy, podejście pracodawców do procesu rekrutacji czy umiejętności, jakich dziś oczekują od kandydatów, to wiedza przydatna każdemu, niezależnie od tego, czy na rynku public relations jest obecny od lat lub dopiero zaczyna swoją karierę. Najnowszy e-book przygotowany przez Prowly we współpracy z Grupą Pracuj to lektura obowiązkowa.
To było udane lato w Prowly 💪

Ostatnie dwa miesiące były dla nas super ważne. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Będzie dużo liczb i jeszcze więcej wniosków.
2016 rok za kulisami Prowly

Prowly to dla mnie jedna wielka lekcja pokory. Z fascynacją wkraczam w kolejne poziomy wtajemniczenia i czuję podskórnie, że już nigdy tak szybko się niczego nie nauczę, jak teraz – to zarazem zaleta i wada prowadzenia pierwszego startupu. Dziś zbiór notatek z mojej głowy o największych lekcjach wyciągniętych z działań w 2016 roku.
Bo jeśli można coś zrobić lepiej, to trzeba to zrobić lepiej - case study ConTrust Communication

Joannę poznałam ponad 10 lat temu. O Prowly usłyszałam nieco później. My startowaliśmy z nową na rynku agencją ConTrust, Asia z narzędziem do wysyłania spersonalizowanych materiałów prasowych do dziennikarzy. I zakochałam się! W energii Asi, i w genialnym w swojej prostocie pomyśle. Jestem przekonana, że jeśli można coś zrobić lepiej, to trzeba to zrobić, dlatego rok temu wdrożyliśmy Prowly!