Zapomnij o media relations. Rób inbound marketing i daj się odnaleźć dzięki Prowly

PR 3.0 to PR nowych technologii i nowych kompetencji. Dziś, kiedy każdy z nas może publikować treści i szybko zasłużyć na miano opinion leadera, twoim Świętym Graalem nie są już tradycyjne media relations, tylko twój własny content i promocja prowadzona własnymi kanałami. Jak podkreślają eksperci – „Dzisiaj możesz, a nawet powinieneś być swoją własną firmą medialną”. Zapomnij o mozolnie budowanych bazach odbiorców. Z nowym Brand Journalem Prowly wyposażonym w lead formularze twoi odbiorcy sami wpiszą się na twoją listę.

Inbound PR, czyli co?

Dla wielu to przyszłość PR-u. I to tak gdzieś od 2014 roku, więc jeśli jeszcze nie wyszedłeś ze swoich okopów i z uporem maniaka twierdzisz, że „lead generation” ciebie nie dotyczy, to jesteś w dużym błędzie.
Wróćmy na chwilę do korzeni. Czym jest PR? [tu znajdziesz różne definicje i sprawdzisz, jak na jego temat wypowiadają się sami praktycy]. Pozwól, że szanując twój cenny czas, przytoczę krótki i błyskotliwy cytat (którego autorem jest Jean-Louis Gassee), na jaki powołała się podczas konferencji Inbound2016 Iliyana Stareva z HubSpota: „O ile w reklamie chodzi o to, by zachwalać swój produkt, o tyle w PR ważne jest to, by o twoim produkcie dobrze mówili inni.”
Podczas wydarzenia Iliyana dodała coś jeszcze – że „PR-owcy przodują w tworzeniu i promowaniu treści, ale są do dupy, jeśli chodzi o dokonywanie pomiarów”. Pomińmy moment, kiedy na widowni zapada znaczące milczenie i skupmy się na tym, co taki mariaż PR-u i inboundu może nam dać. Bo z tym, że dziś PR wymaga od nas dużo więcej (w tym odpowiedzialności za generowanie leadów, pozyskiwanie potencjalnych klientów i konsekwentne, wieloetapowe doprowadzanie ich do zakupu (lead nurturing), zakładam, że wszyscy zgromadzeni przed laptopami, tudzież pochyleni nad smartfonami, się zgadzają. I dinozaurami być nie chcą.

PR powinien określić się na nowo; nadal jeszcze jest w nas zakorzeniony konwencjonalny sposób myślenia. Jeśli tego nie zmienimy, wymrzemy jak dinozaury.

- IWONA SARACHMAN, PR DIRECTOR w AMREST

Jak zatem zabrać się za inbound relations?

Istnieje kilka elementów skutecznego inbound PR-u. Do podstawowoych należą:
  • nakreślenie szczegółowych charakterystyk twoich odbiorców i klientów (tzw. buyer persony),
  • sprecyzowanie ich „Journey”,
  • przygotowanie planu i kalendarza contentu,
  • promowanie tego contentu,
  • wreszcie inbound media relations,
  • lead nurturing, oraz mierzenie efektów.
Kluczem do owocnych inboundowych relacji (pkt. 5) jest natomiast lekka zmiana podejścia: „Wykorzystaj swoją stronę internetową, swojego bloga, media społecznościowe do tego, aby opowiadać swoje historie i zaangażować ludzi. Pozwól im cię odnaleźć, nie ścigaj ich. To samo dotyczy relacji z mediami. Dziennikarze obecnie korzystają z internetowych platform społecznościowych, aby aktywnie robić research. W rzeczywistości świat mediów społecznościowych i urządzeń mobilnych dyktuje teraz warunku działalności dziennikarskiej. Media społecznościowe wykorzystują do budowania marek i wyszukiwania tematów i historii na własną rękę. Nie muszą i nie chcą czekać, aż ktoś przedstawi im ofertę. Oferty przesyłane w mailach wrzucają do spamu – ich skrzynka odbiorcza jest przepełniona (a czyja nie jest?). Dlatego zrób im przysługę – pozwól im znaleźć ciebie.” – pisze Iliyana na swoim blogu. I ma rację.

Jak formularze subskrypcji (ang. lead forms) Prowly ci w tym pomogą?

1. Twoja baza dziennikarzy zyska tych, którzy są zainteresowani twoim contentem

Starannie przygotowana i stale aktualizowana baza mediów to mus w twojej pracy. I jedno z głównych narzędzi, po które sięgasz przecież każdego dnia.  Na szczęście czasy, w których wszystkie cenne dla siebie kontakty zapisywałeś w Excelu, dawno minęły (hope so). Założę się jednak, że rzadko podejmujesz jakiekolwiek kroki, by taką listę odbiorców rozbudować.  Z nową funkcją Prowly to bardzo proste – wystarczy, że dodasz lead form do swojego „Story” lub informacji prasowej i dziennikarze sami zostawią ci kontakt do siebie. O wartości takiego kontaktu chyba wspominać nie muszę. Ten człowiek po prostu chce dostawać od ciebie newsy.  A ty nie musisz spędzać długich godzin w sieci na szukaniu adresów mejlowych do dziennikarzy i sprawdzaniu, czy tematyka, którą się zajmują, jest spójna z tym, co teraz robisz. How cool is that?

2. Łatwo podzielisz się contentem ekskluzywnym

Publikujesz informację prasową lub materiał na temat jakiegoś badania czy trendu i masz w zanadrzu coś specjalnego – ebooka, whitepaper, raport – którym chcesz podzielić się w zamian za adres e-mailowy? Nic prostszego. Zdecyduj, gdzie chcesz zamieścić formularz, przygotuj wpadające w oko copy i voilà. Dla wygody, wszystkie kontakty, które wpadną ci z danej kampanii do twojej listy, przyporządkuj do odpowiedniego segmentu (który sam możesz nazwać). Dzięki temu później bez problemu przeprowadzisz wysyłkę z materiałami specjalnymi. Jeśli chcesz, możesz „przypiąć” taki formularz zarówno w informacji go zajawiającej, jak i na górnej belce twojego newsroomu (Menu Bar) – w ten sposób na pewno nikt nie przejdzie wobec niego obojętnie. Do wyboru masz też stronę główną i zakładkę – to ty decydujesz, gdzie się pojawi.

3. Zbierzesz listę zainteresowanych twoim wydarzeniem

Ile razy zdarzyło ci się organizować konferencję prasową, webinar czy inny event i zbierać zapisy na nie drogą mailową? Ile z takich wiadomości wpadło ci do spamu? Ile z nich po prostu przeoczyłeś w zalewie informacji, jakie codziennie dostajesz na swoją skrzynkę? Formularz dostępny w Brand Journalu Prowly usprawni ten proces i wszystkich chętnych do udziału w twoim wydarzeniu będziesz miał pod ręką. W razie, gdybyś np. zmienił datę eventu, chciał poinformować o wymaganym stroju lub after party, podzielić się z uczestnikami programem wydarzenia – do wszystkich masz namiary. Po evencie nie zapomnij się do nich odezwać, podziękować za obecność i przesłać ewentualnie jakieś dodatkowe materiały. Listę możesz też wyeksportować i wydrukować, by przekazać hostessom na recepcji.

4. Zaoferujesz zniżkę na swoje usługi

W taki sam sposób możesz wykorzystać lead forma, gdy chcesz zaoferować zniżkę, np. 20% off na pierwsze zakupy w twoim sklepie czy na szkolenie, które planujesz przeprowadzić. Po szkoleniu wyślij wiadomość do uczestników i zapytaj, jak je oceniają – ty zyskasz bezcenny feedback, a twój odbiorca poczuje się doceniony. Koniecznie pomyśl też nad programem lojalnościowym. Nade wszystko otwórz się jednak na kontakt i nie zostawiaj takich ludzi bez odzewu.
Każdy taki formularz możesz wygodnie spersonalizować – wybrać kolorystykę, która ci odpowiada (zarówno tła jak i fontu) i zmienić copy. By w pełni z nich korzystać, pamiętaj by grupować i katalogować swoje kontakty – bez utrzymywania w swojej bazie porządku daleko nie zajedziesz. Ład pomoże ci zachować spokój, gdy wystąpi nagły kryzys, nad którym trzeba będzie zapanować lub gdy twój news nie będzie mógł zbyt długo czekać na publikację. Grupować kontakty możesz dowolnie: tematycznie, po tagach, według rodzaju mediów, zasięgu medialnego, a nawet poziomu specjalizacji branżowej czy sympatii do danego dziennikarza. Wszystko zależy od ciebie. Zrób tak, by tobie i twoim współpracownikom było wygodnie. Nie zapomnij na bieżąco monitorować i aktualizować bazę. Jeśli masz w niej sporo dziennikarzy, co jakiś czas przypominaj się im – w końcu to też ludzie.
Na koniec mierz i sprawdzaj efekty swoich wysyłek, by z każdą kolejną być coraz lepszym.

Testy AB - jak poprawić efekty wysyłek mailowych - Brand Journal Prowly

Testy AB to świetny sposób by sprawdzić, które rozwiązania działają najlepiej. Są szeroko wykorzystywane w marketingu, ale nie ma powodu, by PR również nie mógł korzystać z ich wartości. Cokolwiek robisz, zawsze możesz szukać lepszej, bardziej efektywnej drogi. I tutaj z pomocą przychodzi Prowly.

Nowoczesne biuro prasowe - e-book od Prowly

Tworząc i rozwijając nasz Brand Journal, chcemy dostarczyć Wam najlepsze na rynku narzędzie do zarządzania biurem prasowym. Dziś sprawdzamy, jak powinny działać serwisy dla mediów z perspektywy ich odbiorców.
Design, który działa – 8 zasad projektowania Brand Journali na Prowly

Brand Journal Prowly to moduł najczęściej wykorzystywany do prowadzenia biur prasowych online. Ze względu na swoją elastyczność równie dobrze sprawdza się także w prowadzeniu bloga czy magazynu online marki. Niektórzy klienci wykorzystują go nawet do postawienia całej strony internetowej. Oto kilka prostych zasad, które pomogą Ci stworzyć użyteczny i czytelny serwis, bez względu na to, jaką rolę będzie pełnił wśród Twoich odbiorców.
Filmteractive: jedna platforma, dwa języki, wiele potrzeb. Brand Journal Case Study

Festiwal komunikacji interaktywnej Filmteractive to wydarzenie, które powstało w odpowiedzi na potrzeby zmieniającego się rynku i coraz większe wyzwania związane z formułowaniem przekazu reklamowego. Tworzymy platformę, gdzie biznes spotyka się z kreatywnością, a wynikiem tego spotkania są ciekawe dyskusje, nowe możliwości i nieszablonowe pomysły. W poniższym case study przedstawiliśmy działania komunikacyjne prowadzone w związku z 6. edycją festiwalu oraz ich rezultaty.
Jak zakomunikować start własnego Brand Journala na Prowly - case study Grupy Pracuj

Komunikacja z mediami jest jednym z kluczowych elementów działań PR Grupy Pracuj. Nowe biuro prasowe Grupy miało być miejscem, w którym dziennikarze - w wygodny dla siebie sposób - odnajdą wszystkie potrzebne informacje. Aby mieć pewność, że tak będzie, zespół PR przygotował media do korzystania z nowego serwisu i wszystkich funkcji oferowanych przez platformę Prowly.

To było udane lato w Prowly 💪

Ostatnie dwa miesiące były dla nas super ważne. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Będzie dużo liczb i jeszcze więcej wniosków.