Brand Journal Vimeo: design, który determinuje nowy model promocji treści

Published

Dotarcie do dzisiejszego, świadomego czytelnika to niełatwe zadanie. Szybki rozwój mediów społecznościowych sprawia, że sposób, w jakim treści są rozpowszechniane, zmienia się na porządku dziennym. To samo dotyczy relacji z mediami. Warto wsłuchać się w głos swoich odbiorców i skoncentrować się na tworzeniu interaktywnych treści, które dzięki swojej formie można skonsumować „na raz”. O co chodzi? Sprawdźmy na przykładzie Brand Journala Vimeo.

Wizualność i błyskotliwość w strategii

Założę się, że kojarzysz takie serwisy jak Business Insider i BuzzFeed. Podbijają internet, generując content na masową skalę. A mówiąc „masową”, mam na myśli miliardy odsłon miesięcznie – takie dane ujawnił BuzzFeed na początku roku. Przez innych nazywany „współczesnym fenomenem w dziedzinie publikacji”, a sam opisujący się jako „twórca treści, które warto udostępniać”, serwis BuzzFeed jest najlepiej znany ze swoich artykułów w formie list (ang. listicles), GIF-ów i clickbaitowych nagłówków. Jednak przede wszystkim jest on uosobieniem contentu, który w internecie jest po prostu skuteczny.

Kolejny przykład – ten projekt stał się moim absolutnym faworytem odkąd w ubiegłym roku ujrzał światło dzienne. The Outline – nowy eksperyment medialny, który nie przypomina żadnej innej obecnie istniejącej strony z newsami. Joshua Topolsky, dla którego najważniejsze jest „dotarcie do odpowiednich odbiorców, a nie do jak największej liczby osób”, pisze tak w swoim powitalnym eseju:

Jeżeli mamy jakiś ogólny cel, to jest nim dostarczanie waszej ciekawości i inteligencji jak najwięcej szacunku i uczciwości każdego dnia. Żadnych gierek, po prostu coś zajebiście interesującego

- Joshua Topolsky

Po przeczytaniu tego, pomyślałam „To jest to!”. To jest właśnie ten czynnik, który powinien motywować wszystkie brandy tworzące swoje treści. Jeśli naprawdę chcecie „powalić” waszych odbiorców, musicie być – jak Topolsky powiedział o swoim projekcie – „nowym medium publikacji dla nowego rodzaju odbiorcy”. I – uwaga – dziś to już wymóg, nie „nice to have”.  W Prowly uwielbiamy współpracować z takimi markami. Ty wiesz najlepiej, czego potrzebujesz i jak to zdobyć, a my dostarczamy oprogramowanie oparte na analizie danych wraz z dostosowanym do twoich potrzeb i przykuwającym uwagę Brand Journalem, przypominającym buzzfeedowy styl Story Creatorem oraz skutecznym modułem Audience Pitch. Czego możesz oczekiwać? Sprawdź, jak wygląda Brand Journal Vimeo tworzony dzięki aplikacji Prowly.
Vimeo Press Center<br>

Vimeo Press Center

Czy design może determinować nowy model promocji treści marki?

Potrzebny był nam elastyczny design newsroomu, który byłby przejrzysty i łatwy w nawigacji dla każdego dziennikarza. Chcieliśmy również, aby odzwierciedlał nasz sposób myślenia, kreatywność stojącą za naszą marką. Prowly w naturalny sposób wpisało się w nasze wymagania

– mówi Jessica Casano-Antonellis, VP of Communications i Head of Diversity w Vimeo

Jessica przyznaje też, że poprzednie centrum prasowe Vimeo było archaiczne i oferowało bardzo ograniczone możliwości w zakresie udostępniania. „Teraz możemy udostępniać komunikaty i materiały prasowe bezpośrednio z poziomu newsroomu. I mimo że może nie jest to innowacyjna opcja, bardzo ułatwia udostępnianie treści w mediach społecznościowych”.
W Prowly głęboko wierzymy w to, że dane stanowią centralny element publikacji brandingowych, są siłą napędową tej machiny. Konieczna jest tylko właściwa kombinacja ludzi i technologii, prawda? Chodzi oczywiście o zespół storytellerów tworzących fantastyczne treści i oprogramowanie, aby wszystkie te elementy spiąć w całość. Taka współpraca jest doskonałym przykładem funkcjonalnej symbiozy. Zastanawiasz się, ile osób Vimeo zaangażowało w ten projekt? „Trzy osoby z zespołu ds. komunikacji. Wszyscy bardzo podekscytowani, żeby zacząć śledzić różnego rodzaju mierniki, takie jak wskaźnik otwarć mailingów” – przyznaje Jessica.

Jak to działa?

Nowe centrum prasowe Vimeo to wariacja na temat cyfrowego newsroomu nazywanego przez nas Brand Journalem. To miejsce, w którym zespół ds. komunikacji może publikować newsy i artykuły, integrować wątki z mediów społecznościowych i projektować różnego rodzaju materiały prasowe. Wszystkie treści są zamieszczane i przechowywane według kategorii (tagów) znajdujących się w górnej części strony. Tagi można w każdej chwili szybko modyfikować. Tak samo jak schemat kolorów – doskonale wiemy, jak ważna jest możliwość wyboru palety kolorów zgodnych z wizualną identyfikacją marki. Poprzez Journalist Toolbox (panel dziennikarza) reporterzy mogą pobierać publikowane przez zespół materiały. Wystarczy jedno kliknięcie. Dzięki modułowi Pitch zespół Vimeo dystrybuuje komunikaty prasowe do przedstawicieli mediów bezpośrednio z poziomu aplikacji, a następnie śledzi informacje dotyczące zachowań każdego z nich. Cała platforma jest przyjazna SEO.

Którą funkcję zespół Vimeo ceni sobie najbardziej i dlaczego? „Możliwość osadzania materiałów zewnętrznych – w tym plików video – bezpośrednio w komunikatach i artykułach. Brak opcji dodawania plików video do naszych komunikatów prasowych był dla nas, jako wiodącego serwisu umożliwiającego oglądanie i udostępnianie plików filmowych, bardzo problematyczny” – komentuje Jessica. Jej zdaniem video stanowi kluczowy element każdej strategii content marketingowej, a Vimeo nadal tworzy produkty na potrzeby biznesu, aby angażować konsumenta poprzez video marketing. Ostatnio firma wprowadziła zupełnie nową funkcję recenzowania video i specjalny panel dedykowany Adobe Premiere. Jeśli jesteś zaprawionym w boju content marketerem, tak jak osoby pracujące dla Vimeo – a mogę się założyć, że tak właśnie jest – mam pewność, że zrozumiesz znaczenie (i docenisz możliwość) włączenia wysokiej jakości treści video do swojej strategii content marketingowej.

Wszystkie twoje kanały social media w jednym centrum komunikacji

Współczesny newsroom jest jak serce komunikacji. Nie ograniczaj go tylko do relacji z przedstawicielami mediów. Pokaż prawdziwe życie swojej marki, wyraź siebie za pośrednictwem social media.

Dzięki naszemu modułowi integracji możesz je dodać (konta na Facebooku, Twitterze, YouTube’ie, Vimeo, Instagramie, LinkedInie i innych kanałach RSS, takich jak blogi czy strony z newsami) do swojego Brand Journala, jeśli chcesz, żeby były widoczne w strumieniu treści z mediów społecznościowych na stronie głównej. Możesz też wybrać specjalny hashtag wykorzystywany przez twoją markę, aby posty, które zostaną nim opatrzone, były natychmiast widoczne dla każdego, kto odwiedzi twój Brand Journal. Wiemy, jak ważna jest dzisiaj interakcja z odbiorcami i bycie blisko nich. Rozwiązanie to pomoże waszym czytelnikom odkrywać, lajkować, udostępniać wasze treści i dodawać do nich komentarze w czasie rzeczywistym. Pokaż im, że jesteś aktywny na różnych platformach. Zainspiruj ich. Zwiększ bazę użytkowników obserwujących twoje kanały i tym samym zdobądź więcej informacji i opinii na temat twojej marki w przystępny sposób. Zastanów się – integracje dają obserwującym cię użytkownikom kolejny powód, aby zostać dłużej na twojej stronie i dowiedzieć się więcej o twojej firmie.

Dzięki Prowly masz też możliwość zintegrowania zewnętrznego oprogramowania ze swoim Brand Journalem. Możesz np. korzystać z narzędzia Google Analytics – wystarczy, że w panelu dodasz swój identyfikator śledzenia, aby dowiedzieć się więcej o zachowaniach twoich odbiorców. Możesz też zintegrować inne programy, takie jak AppThis lub nasze ulubione SumoMe, aby zwiększyć skuteczność działania strony. Wystarczy wpisać odpowedni kod Javascript w ustawieniach Brand Journala. Dzięki temu Prowly zapewnia ogromną elastyczność, jeśli chodzi o mierzenie wyników twojego Brand Journala - zaangażowania i zachowań obserwujących cię użytkowników.

Story Creator – przygotuj się na erę digital marketingu

Chcesz tworzyć multimedialne komunikaty prasowe i artykuły, które pomogą wzmocnić twoją pozycję na rynku? Czy wiesz, że komunikaty prasowe zawierające materiały multimedialne są udostępniane 3,5 raza częściej niż artykuły zawierające tylko tekst? Pozbądź się nudnych i statycznych treści na rzecz takich, które będą angażujące i interaktywne oraz zapewnią ci więcej kliknięć i udostępnień, a także większą konwersję i szerszy zasięg. Sprawdź, jak robi to Vimeo:
large_Introducing_360_Video_on_Vimeo__The_New_Home_for_Immersive_Storytelling___Vimeo_PRESS___MEDIA.png
Korzystając z narzędzia Story Creator – niezależnie od tego, czy chcesz stworzyć krótką notkę prasową czy dłuższy artykuł – będziesz mógł szybko dodać (dzięki funkcji „drag&drop”) zarówno swoje własne, jak i zewnętrzne materiały graficzne. A może chciałbyś zacytować konkretny post z Facebooka lub Tweet? Wystarczy, że klikniesz na odpowiednią ikonkę znajdującą się na prawym pasku zadań w Story Creatorze i wpiszesz w wyszukiwarkę nick, hashtag lub nazwę fan page’a (w zależności od kanału). Dzięki naszej wyszukiwarce będziesz również mógł wyszukiwać GIF-y: wybierz ten, który cię interesuje, „chwyć” go i przeciągnij w wybrane miejsce. Podobnie możesz robić z filmikami (masz do dyspozycji całą ogromną bibliotekę YouTube’a i Vimeo) i twoimi innymi notkami prasowymi, których fragmenty chciałbyś umieścić w twoim nowym artykule. Uwierz mi, ta zabawa w content nigdy nie była łatwiejsza i przyjemniejsza. Każdy ze wspomnianych elementów multimedialnych może też zostać wklejony do tekstu, wystarczy użyć kodu embed. Wszystko zależy od ciebie.

Nie przegap swojej szansy

W naszym komunikacie prasowym o Brand Jorunalu Vimeo nawiązaliśmy do tego, że mimo iż już od jakiegoś czasu żyjemy w erze całkowitej cyfryzacji, ostatnie badania przeprowadzone przez ISEBOX pokazują, że cyfrowe newsroomy nadal pozostają w tyle.

Prowly oraz Vimeo udowadniają, że biuro prasowe nie musi być nudne - Brand Journal Prowly

Prowly uruchamia internetowe centrum prasowe Vimeo.

Chociaż większość dziennikarzy odwiedza internetowe centra prasowe co najmniej raz w miesiącu, strony te nie spełniają oczekiwań 70% użytkowników. Czy można mówić tu o niewykorzystanych możliwościach? Niestety, tak. I to wielu. Założyciel serwisu BuzzFeed, Jonah Perretti, stwierdził, że „Musicie zacząć myśleć o tym, w jaki sposób ludzie angażują się w relacje z mediami, a następnie dopasować swoje działania promocyjne i marketingowe do tych zachowań”. Newsroom przyszłości powinien właśnie to robić. Możesz to osiągnąć dzięki naszej elastyczności. Gotowy? Sprawdź Prowly w akcji za free.
Zacznij teraz<br>

Zacznij teraz

Related Stories
Spotify uruchamia pierwszy Brand Journal w Polsce

ago

Polska wersja serwisu Spotify wzbogacona została o dedykowany mediom brand journal będący miejscem integrującym komunikację marki we wszystkich jej kanałach. Pod adresem www.spotify.prowly.com media oraz konsumenci znajdą wszelkie aktualności publikowane przez Spotify w sieci. Brand journal Spotify przygotowany został z wykorzystaniem Prowly – aplikacji internetowej dla PR-owców. Jego uruchomienie połączone jest z premierą nowej, unikalnej na globalną skalę funkcji w aplikacji.
Prowly oraz Vimeo udowadniają, że biuro prasowe nie musi być nudne

ago

Prowly uruchamia internetowe centrum prasowe Vimeo.
Nowoczesne biuro prasowe - e-book od Prowly

ago

Tworząc i rozwijając nasz Brand Journal, chcemy dostarczyć Wam najlepsze na rynku narzędzie do zarządzania biurem prasowym. Dziś sprawdzamy, jak powinny działać serwisy dla mediów z perspektywy ich odbiorców.
Design, który działa – 8 zasad projektowania Brand Journali na Prowly

ago

Brand Journal Prowly to moduł najczęściej wykorzystywany do prowadzenia biur prasowych online. Ze względu na swoją elastyczność równie dobrze sprawdza się także w prowadzeniu bloga czy magazynu online marki. Niektórzy klienci wykorzystują go nawet do postawienia całej strony internetowej. Oto kilka prostych zasad, które pomogą Ci stworzyć użyteczny i czytelny serwis, bez względu na to, jaką rolę będzie pełnił wśród Twoich odbiorców.

Zapomnij o media relations. Rób inbound marketing i daj się odnaleźć dzięki Prowly

PR 3.0 to PR nowych technologii i nowych kompetencji. Dziś, kiedy każdy z nas może publikować treści i szybko zasłużyć na miano opinion leadera, twoim Świętym Graalem nie są już tradycyjne media relations, tylko twój własny content i promocja prowadzona własnymi kanałami. Jak podkreślają eksperci – „Dzisiaj możesz, a nawet powinieneś być swoją własną firmą medialną”. Zapomnij o mozolnie budowanych bazach odbiorców. Z nowym Brand Journalem Prowly wyposażonym w lead formularze twoi odbiorcy sami wpiszą się na twoją listę.