Design, który działa – 8 zasad projektowania Brand Journali na Prowly

Brand Journal Prowly to moduł najczęściej wykorzystywany do prowadzenia biur prasowych online. Ze względu na swoją elastyczność równie dobrze sprawdza się także w prowadzeniu bloga czy magazynu online marki. Niektórzy klienci wykorzystują go nawet do postawienia całej strony internetowej. Oto kilka prostych zasad, które pomogą Ci stworzyć użyteczny i czytelny serwis, bez względu na to, jaką rolę będzie pełnił wśród Twoich odbiorców.

Zadbaj o czytelny adres

Tworzenie Brand Journala na Prowly rozpoczyna się od zdefiniowania adresu, pod jakim będzie on dostępny dla Twoich czytelników. Zadbaj o to, aby adres był krótki i zrozumiały dla Twojej grupy docelowej.

Jeśli Brand Journal trzymasz na naszej subdomenie, pamiętaj aby adres zawierał nazwę firmy/marki, której dotyczy np. firma.prowly.com.

Biuro prasowe IKEA

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Zapraszamy do biura prasowego IKEA.

Jeśli Brand Journal przekierowujesz na swoją subdomenę, pamiętaj aby adres oddawał charakter serwisu, jaki tworzysz np. media.twojadomena.pl lub magazyn.twojadomena.pl.

Deloitte Digital CE | Press Office

Jesteśmy globalną agencją interaktywno-konsultingową należącą do firmy doradczej Deloitte. Chcesz wiedzieć więcej – zajrzyj do biura prasowego Deloitte Digital.

O wpływie wyboru rodzaju domeny na SEO piszemy więcej w tekście poradnikowym o pozycjonowaniu

Stwórz zakładki tematyczne

Na swoim Brand Journalu możesz stworzyć zakładki tematyczne (Tabs), które będą dostępne z poziomu głównej belki menu. To bardzo ważne, aby zaplanować sobie taki podział na starcie. Nazwy zakładek powinny oddawać tematykę treści (dalej Stories), jakie się pod nimi znajdują. Dodatkowym atutem zakładek jest to, że tworzą one dodatkowe linki w wyszukiwarce.

Pixers - wall decor - wall murals, stickers posters.

We are citizens of the world. Our ambitions reach the stars and we follow our dreams. We think and act globally, for we know that good stories can transcend all barriers. We personalize all types of interiors all over the world. We will assist you in this in thousands of unimaginable ways. Using our shop in the language you know will be more convenient for your – you can choose from the following: Polish, English, German, French, Spanish, Dutch, Italian, Swedish, Czech, Portuguese, or Russian. Questions? Our customer service is ready to assist you in any of the languages mentioned above. Remember, your stories are the best, and your imagination is the only limit.

Żadna zakładka nie będzie widoczna, dopóki nie dodane zostanie do niej minimum jedno Story. Jeśli do zakładki dodasz tylko jedno Story, to będzie ono widoczne od razu po kliknięciu w jej nazwę z poziomu menu. Dzięki temu z zakładek możesz stworzyć tzw. strony statyczne np. O NAS czy HISTORIA FIRMY, które wzbogacą Brand Journal o ogólne informacje o samej firmie czy marce.

About PIXERS - Pixers - wall decor - wall murals, stickers posters.

Yet, we put most the faith in the power of stories. They allow us to express who we are and inspire others at the same time. The best tales are those you create yourself – we will help you to give them form.

Dopasuj wygląd Brand Journala do Twojej marki

Wygląd Brand Journala dopasować możesz do identyfikacji swojej firmy/marki w trzech krokach: wgranie logo, zdjęcia przewodniego (Background) oraz konfiguracja koloru przewodniego (Main Color).
Zdjęcie przewodnie będzie wyświetlać się w głównej sekcji (tzw. Slider) Twojego Brand Journala, dopóki nie przypniesz w to miejsce jakiejkolwiek treści. Zdjęcie to będzie również wyświetlać się przy udostępnianiu strony głównej Twojego Brand Journala w mediach społecznościowych. Staraj się wybrać zatem jak najbardziej uniwersalną grafikę pasującą do tematyki Twojego serwisu. Trzymaj się klasycznego formatu i rozmiaru zdjęć na potrzeby internetu czyli: format JPG, orientacja pozioma, rozmiar 1440 x 700 px.
Kolor przewodni to kolor, w jakim wyświetlać się będą nazwy kategorii, tło tytułów treści dodawanych do Brand Journala i tło kafelków z treściami, które nie mają wgranych dedykowanych grafik w to miejsce. Z racji na to, że tytuły treści i nazwy kategorii wyświetlają się w kolorze białym, staraj się dobrać kolor przewodni tak, aby z jednej strony pasował do identyfikacji wizualnej firmy, a z drugiej kontrastował z owymi tytułami:
NIE ❌

TAK 👌

Wzbogać Brand Journal o treści z mediów społecznościowych

Twoja firma/marka jest aktywna w mediach społecznościowych (Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin), na platformach wideo (Youtube, Vimeo) i/lub prowadzi bloga? Tego typu treści doskonale uzupełnią historię Twojej marki na Brand Journalu. Dzięki temu czytelnik po wejściu na stronę główną Brand Journala będzie miał szansę zapoznać się z wszystkimi materiałami, jakie tworzysz w sieci na różne potrzeby.
Sekcja Social Media na Brand Journalu Pixers

Stwórz uniwersalny press kit dla dziennikarzy

Jeśli Brand Journal ma spełniać rolę biura prasowego, warto wzbogacić go o press kit, czyli pakiet uniwersalnych materiałów informacyjnych o marce/firmie. W press kicie możesz tworzyć foldery tematyczne i dodawać do nich dowolną ilość dowolnej wielkości materiałów graficznych, dokumentów i materiałów video (zamieszczonych wcześniej na Youtube lub Vimeo). Tworząc press kity warto pamiętać o dwóch rzeczach:
  • Pierwszy materiał dodany do danego folderu będzie jego okładką (w panelu ustawień press kitu możesz dowolnie manewrować ich kolejnością);
  • Tytuły dodawanych materiałów zmieniać możesz bezpośrednio w aplikacji – to wygodny sposób, aby dbać o ich czytelność (a nazwy załączników też wpływają na pozycjonowanie Twojego Brand Journala w Google!).

Zadbaj o czytelność tytułów

Staraj się pisać krótko i nie używaj w tytułach kapitalików. Badania potwierdzają, że tytuły pisane kapitalikami odbierane są przez mózg jak ciąg znaków, z których każdy analizowany jest osobno. Tytuł informacji prasowej, czy każdego innego tekstu (Story) będzie bardziej przyjazny odbiorcy, jeśli będzie pisany jak zdanie zaczynające się wielką literą.

Zadbaj o to, aby czytelnik miał jak się z Tobą skontaktować

Brzmi trywialnie, ale krótka droga do kontaktu to podstawa. W panelu ustawień Brand Journala i w kreatorze treści znajdziesz miejsce na dodawanie kontaktów. Tam stworzysz profile kontaktów i zarządzisz ich widocznością. Dodatkowo, dzięki funkcji integracji customowych skryptów do Brand Journala dodać możesz funkcję czatu, oferowaną przez takie aplikacje, jak LiveChat czy Intercom.
Okienko czatu na Journalu Prowly<br>

Okienko czatu na Journalu Prowly

Umiejętnie dobieraj zdjęcia przewodnie do newsów

Format JPG, orientacja pozioma, rozmiar 1440 x 700 px - trzymaj się tych parametrów za każdym razem, gdy dodajesz grafiki/zdjęcia w tło Story lub jako Social Media Image. Czym się od siebie różnią?
  • Tło Story to zdjęcie w tle, które dodajesz w kreatorze. Jest ono widoczne w tle Twojego Story i na kafelku w Brand Journalu pod sekcją slidera, jeśli nie dodasz osobno Social Media Image,
  • Social Media Image to zdjęcie, które możesz alternatywnie dodać w ustawieniach swojego Story. Będzie się ono wtedy wyświetlało w tle kafelka danego Story w Brand Journalu oraz przy jego udostępnianiu w mediach społecznościowych.
W obu przypadkach pamiętaj o tym, aby zdjęcie tła odpowiadało tematyce Twojego Story oraz aby było w miarę „czyste” - innymi słowy, nie umieszczaj na nim żadnego tekstu, na którym zależy Ci, aby był widoczny i zrozumiały. Tło Twojego Story to drugi plan, który nie powinien za bardzo skupiać uwagi czytelnika – tę rolę pełni zawsze tytuł i lead, który pojawia się po najechaniu na kafelek z danym Story. W żadnym wypadku nie dodawaj też logo swojej firmy/marki jako tło Story. Ze względu na responsywność serwisu, będzie się ono skalowało proporcjonalnie do środka w zależności od urządzenia, na jakim będzie wyświetlany Twój Brand Journal.
Prowly NIE poleca 🤐

Jeśli nie dysponujesz autorskim zdjęciem, które mógłbyś wykorzystać jako tło, zawsze możesz skorzystać z bezpłatnych banków tj. Unsplash czy Pexels. Nie wszystkie Stories muszą mieć też zdjęcia w tle - Brand Journal ze zdjęciami na wybranych losowo kafelkach i kolorem przewodnim na pozostałych, staje się nawet bardziej czytelny.
Prowly poleca 💚

Jak zakomunikować start własnego Brand Journala na Prowly - case study Grupy Pracuj

Komunikacja z mediami jest jednym z kluczowych elementów działań PR Grupy Pracuj. Nowe biuro prasowe Grupy miało być miejscem, w którym dziennikarze - w wygodny dla siebie sposób - odnajdą wszystkie potrzebne informacje. Aby mieć pewność, że tak będzie, zespół PR przygotował media do korzystania z nowego serwisu i wszystkich funkcji oferowanych przez platformę Prowly.
Nowoczesne biuro prasowe - e-book od Prowly

Tworząc i rozwijając nasz Brand Journal, chcemy dostarczyć Wam najlepsze na rynku narzędzie do zarządzania biurem prasowym. Dziś sprawdzamy, jak powinny działać serwisy dla mediów z perspektywy ich odbiorców.
Jak Prowly wspiera pozycjonowanie

Informacje prasowe są świetnym źródłem pozycjonowania ze względu na swoją naturalność, która bardzo liczy się w działaniach SEO. Brand Journal od Prowly - oprócz funkcji wizerunkowych - może stanowić źródło jakościowego ruchu. Efektywność tego typu działań zależy przede wszystkim od dobrej strategii pozycjonowania oraz dużej konsekwencji w jej realizacji. Poniżej znajdziesz praktyczne wskazówki dotyczące wykorzystywania Brand Journali do pozycjonowania publikowanych przez Ciebie treści.
Brand Journal Vimeo: design, który determinuje nowy model promocji treści

Dotarcie do dzisiejszego, świadomego czytelnika to niełatwe zadanie. Szybki rozwój mediów społecznościowych sprawia, że sposób, w jakim treści są rozpowszechniane, zmienia się na porządku dziennym. To samo dotyczy relacji z mediami. Warto wsłuchać się w głos swoich odbiorców i skoncentrować się na tworzeniu interaktywnych treści, które dzięki swojej formie można skonsumować „na raz”. O co chodzi? Sprawdźmy na przykładzie Brand Journala Vimeo.

⚡ Nowa funkcja ⚡ Brand Journal VIP Zone

Z contentem jak w życiu – to, co dostępne od zaraz i dla wszystkich, ma mniejszą moc przyciągania niż content na wyłączność. O „towar deficytowy” biją się niemal wszyscy. Tak to już z nami jest – jeśli nie możemy czegoś mieć, pragniemy tego bardziej. Jakie znaczenie content ekskluzywny ma w codziennych relacjach na linii PR-owiec – dziennikarz? Jak go wykorzystać, by zmotywować swoich odbiorców do działania?