Testy AB - jak poprawić efekty wysyłek mailowych

Testy AB - jak poprawić efekty wysyłek mailowych

Testy AB to świetny sposób by sprawdzić, które rozwiązania działają najlepiej. Są szeroko wykorzystywane w marketingu, ale nie ma powodu, by PR również nie mógł korzystać z ich wartości. Cokolwiek robisz, zawsze możesz szukać lepszej, bardziej efektywnej drogi. I tutaj z pomocą przychodzi Prowly.

Dzięki testom AB na platformie Prowly, możesz na bieżąco sprawdzać, jak różne elementy Twojego maila wpływają na reakcję dziennikarzy, z którymi się komunikujesz. Możesz w ten sposób testować:
  • tytuły wiadomości;
  • umiejscowienie przycisku call-to-action;
  • treść wiadomości.
Zanim rozpoczniesz test, zdecyduj które z elementów zamierzasz przetestować. W danym momencie najlepiej testować różne wersje tylko jednego elementu, w przeciwnym razie nie będziesz mieć pewności, która ze zmian miała wpływ na określone zachowanie odbiorców lub jego brak.
Oto jak korzystać z testów AB dostępnych na platformie Prowly.

Jak wybrać najlepszy tytuł maila

Tytuł wiadomości jest jedną z pierwszych rzeczy, jakie Twój odbiorca widzi po otrzymaniu maila. Musi przekonać dziennikarza, by od razu otworzył wiadomość, zamiast ją usuwać, odkładać na później czy oznaczać jako spam.
ABtesting.jpg
Przetestuj różne wersje tytułu tej samej wiadomości by sprawdzić, który z nich był najbardziej interesujący dla Twoich kontaktów, a który nie przykuł ich uwagi wystarczająco szybko.

Jak wybrać najlepsze umiejscowienie na przycisk CTA

Gdy przygotowujesz wysyłkę informacji prasowej, z reguły oczekujesz konkretnej reakcji: chcesz, by dziennikarze kliknęli w informację i zapoznali się z jej pełną treścią. Korzystając z Prowly, możesz wpisać dowolny tekst, który wyświetli się zamiast linku do informacji prasowej (w formie klikalnego call-to-action). Dzięki temu, Twoje maile będą jeszcze bardziej czytelne i przejrzyste.
Testy AB pozwolą Ci określić, czy przycisk call-to-action lepiej działa na początku lub na końcu maila. Może się też okazać, że powinien się znajdować w środku zdania lub na jego końcu. Nie ma jednej reguły: sprawdź samemu, co działa najlepiej w przypadku Twoich grup docelowych.

Jak wybrać właściwy format i treść wiadomości

Są różne szkoły pisania maili do dziennikarzy. Niektórzy wrzucają podstawowe informacje w formie wypunktowanej listy, zostawiając resztę w głównej treści informacji prasowej. Inni natomiast piszą tak szczegółowo, jak to tylko możliwe. Które podejście jest najlepsze? To, które daje najlepsze efekty :) Tę wiedzę zyskasz dzięki testom AB.
Gdy zaczniesz przygotowywać mailing do dziennikarzy, przygotuj przynajmniej dwie osobne wersje. Przykładowo, w pierwszej z nich możesz wypunktować najważniejsze informacje dotyczące wydarzenia czy newsa, o którym piszesz. Drugą wersję wzbogać dodatkowo o cytat zaczerpnięty z "pressa". W ten sposób sprawdzisz, czy zamieszczanie cytatów bezpośrednio w wiadomości zachęca dziennikarzy do czytania pełnej informacji prasowej, czy wręcz przeciwnie.

Pamiętaj, że Twoja grupa odbiorców powinna liczyć przynajmniej sto kontaktów, aby testy były wiarygodne.

Jeśli przeprowadzisz test na zbyt małej grupie, wyciągnięte wnioski mogą być mylące i nieprawdziwe.
To by było wszystko :) Sam jestem wielkim fanem testów AB i wiedzy, jaką oferują. Jestem pewien, że i Ty znajdziesz w nich odpowiednią wartość!
Powiązany produkt: Audience Pitch

Changing the game, czyli Allegro i Prowly na #PRWD

Czasy, w których informacja prasowa była podstawowym źródłem informacji o firmie, a rola PR-owca sprowadzała się do jej dystrybucji w mediach, dawno minęły. Branża Public Relations przeżywa ciekawe zmiany, u źródeł których leży digitalizacja społeczeństwa i relacji w nim budowanych oraz pielęgnowanych. Cykl komunikacyjny trwa dziś całą dobę. Żyjemy w informacyjnej bańce. Liderem opinii może być każdy. W obliczu tych zmian rola Public Relations zmienia się. W którą  stronę zmierza rynek? Zaprezentowaliśmy podczas PR Webinar Day, opowiadając przy okazji o projekcie realizowanym dla i we współpracy z działem komunikacji korporacyjnej Allegro.
Nowoczesne biuro prasowe - e-book od Prowly

Tworząc i rozwijając nasz Brand Journal, chcemy dostarczyć Wam najlepsze na rynku narzędzie do zarządzania biurem prasowym. Dziś sprawdzamy, jak powinny działać serwisy dla mediów z perspektywy ich odbiorców.
Zapomnij o media relations. Rób inbound marketing i daj się odnaleźć dzięki Prowly

PR 3.0 to PR nowych technologii i nowych kompetencji. Dziś, kiedy każdy z nas może publikować treści i szybko zasłużyć na miano opinion leadera, twoim Świętym Graalem nie są już tradycyjne media relations, tylko twój własny content i promocja prowadzona własnymi kanałami. Jak podkreślają eksperci – „Dzisiaj możesz, a nawet powinieneś być swoją własną firmą medialną”. Zapomnij o mozolnie budowanych bazach odbiorców. Z nowym Brand Journalem Prowly wyposażonym w lead formularze twoi odbiorcy sami wpiszą się na twoją listę.
Design, który działa – 8 zasad projektowania Brand Journali na Prowly

Brand Journal Prowly to moduł najczęściej wykorzystywany do prowadzenia biur prasowych online. Ze względu na swoją elastyczność równie dobrze sprawdza się także w prowadzeniu bloga czy magazynu online marki. Niektórzy klienci wykorzystują go nawet do postawienia całej strony internetowej. Oto kilka prostych zasad, które pomogą Ci stworzyć użyteczny i czytelny serwis, bez względu na to, jaką rolę będzie pełnił wśród Twoich odbiorców.

Design, który działa – 8 zasad projektowania Brand Journali na Prowly