Jak ze startupowców zamieniliśmy się w taksówkarzy i wyszliśmy do ludzi

To był dla nas bardzo, ale to bardzo intensywny miesiąc. Ostatnie dni przed startem, kiedy kończyliśmy nową wersję Prowly wyglądały mniej więcej tak: pobudka o 6 rano, sprawdzanie czy Sebastian zrobił up, testowanie aplikacji na produkcji, ticketowanie błędów, czekanie na kolejny up i tak w kółko codziennie do ok. 1-2 w nocy. Typowy cykl dnia dla startupowców szykujących każdą większą aktualizację systemu, nad jakim pracują.

Koncepcja akcji „Spotkajmy się w TakSówce“ powstała dużo wcześniej i do niej w zasadzie wszystko mieliśmy przygotowane – landing page i filmik promo wyprodukowaliśmy samodzielnie. W międzyczasie do akcji dołączyło iTaxi i pozostało jedynie odpalić produkt.

Skrajne wyczerpanie ciężką pracą zamieniło się w euforię i ... kolejny, bardzo pracowity tydzień, podczas którego z nocnych marków siedzących prawie całą dobę przed kompem zmieniliśmy się w TakSówkarzy. I wiecie co? Było warto! Wyszliśmy do ludzi.

Krótko o akcji

Spotkajmy się w TakSówce to akcja marketingowa, której start towarzyszył premierze nowego Prowly. W dużym skrócie i bez zbędnych informacji: przez 4 dni praktycznie całymi dniami woziliśmy naszych obecnych i potencjalnych klientów po Warszawie, gwarantując im bezpłatny przejazd i solidną dawkę wiedzy na temat Prowly 1.0 po drodze. Zainteresowanie udziałem w akcji przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. Zrealizowaliśmy dwa w naszym odczuciu najważniejsze cele: zebraliśmy bezpośredni feedback odnośnie odmienionej aplikacji i dotarliśmy do nowej grupy potencjalnych klientów. Przy okazji było po prostu fajnie – kawa, maliny, ciasta i słodycze – ludzie do TakSówki wsiadali przygotowani lepiej, niż przed standardowym spotkaniem w biurze. Zostaliśmy nawet wyzwani do kursu o 3 nad ranem i bardzo długo będziemy się śmiać z tego, że jakoś podołaliśmy - a tu jest dowód:

Trochę cyferek

W sumie podczas 4 dni akcji udało nam się spotkać z 24 przedstawicielami branży PR, mediów i nowych technologii. Z częścią zespołu prasowego M. St. Warszawy podczas trasy wokół Ratusza rozmawialiśmy o możliwościach wdrożenia Prowly w ich organizacji. Z działem PR i online w Agorze udało nam się doprecyzować pomysł naszego partnerstwa i wspólnych działań edukacyjnych i nie tylko. Potencjalnym klientom tj. Orange, Hill and Knowlton czy DotPR pokazaliśmy zalety naszej aplikacji i zmiany, jakie zostały w niej ostatnio dokonane. Z blogerami przybiliśmy sobie piątki. Z Rafałem Agnieszczakiem zwiedzaliśmy Warszawę, a w trakcie kursu wskazał nam rzeczy, które robimy źle (o dobrych raczej mówi rzadko, więc no stress – cenimy i lubimy). Przeżyliśmy TakSówka Challenge z Pawłem Lutym, dziennikarzem NaTemat.pl – relacja wideo wyżej, a komentarz chyba zbędny. Z Moniką Czaplicką wypiliśmy finałowego szampana.
GOPR1987.JPGG0182151.JPGG0061997.JPGG0051995.JPGG0112120.JPGG0092112.JPGGOPR1985.JPGGOPR2010.JPG
Wyjście do ludzi przyniosło za sobą pozytywne efekty w postaci ruchu na stronie aplikacji po premierze, całkiem sporego jak na skalę przedsięwzięcia zasięgu w social media oraz faktyczne rejestracje. Zacznijmy od strony Prowly.com:

10 144 odsłon - 2 089 użytkowników - 2 575 sesji - 75,96% nowych sesji - 150 nowych rejestracji

W 4 dni na Prowly zarejestrowało się więcej osób, niż w ciągu ostatnich 2 miesięcy. 150 nowych kont to 20% wszystkich zarejestrowanych kont w tym roku. 38,5% ruchu wygenerowanego zostało z social media. To była w zasadzie główna platforma komunikacji przy okazji tej akcji. Na naszym fanpage’u na Facebooku na bieżąco raportowaliśmy jej postępy. Spójrzmy na statsy:

219 nowych polubień fanpage‘a

Całkowity zasięg postów: poniedziałek 15.09 - 27 403, wtorek 16.09 - 14 663, środa 17.09 - 5 014, czwartek 18.09 - 6 495, piątek 19.09 - 13 024, łącznie ponad 50 000, czyli 4 881% więcej, niż w zeszłym tygodniu.

1 400 polubień postów - 251 komentarzy - 59 udostępnień - 33 400 kliknięć w posty

Post z 15 września sponsorowany był budżetem 65 pln. Cała reszta zasięgu była wygenerowana bezpłatnie. Zestawiając to dodatkowo z danymi, jakie pokazuje nam Brand24 mamy:

122 wzmianki o Prowly w mediach społecznościowych i internecie - 30 wzmianek o pozytywnym sentymencie, a o negatywnym 0!

Filmik na Vimeo obejrzano łącznie ponad 3 700 razy. Cały budżet naszej akcji wyniósł 65 pln na wsparcie reklamowe posta na naszym Facebooku oraz 99 pln za miesięczny abonament w Landingi.pl, na których postawiliśmy taksówkowy mini-site. Jest to już druga akcja, w której wsparliśmy się Landingami i gorąco polecamy wszystkim, którym zależy na prostym, szybkim i niedrogim rozwiązaniu do tworzenia stron pod akcje marketingowe.

1436 - Dodaj do ulubionych

Zrzut-ekranu-2014-09-21-o-18-01-48.png
To jeszcze nie wszystko.  Gdyby nie ta akcja, to pewnie nigdy nie poznalibyśmy się z Danielem, kierowcą iTaxi. Oprócz cyferek zyskaliśmy też nowe znajomości. Niepoliczalne i bezcenne znajomości. Także teraz, wszyscy razem do ulubionych kierowców z iTaxi dodajemy Daniela z czarnego Mitsubishi, nr 1436!

Wszystkim raz jeszcze dziękujemy za spotkania, za ciepłe słowa, za pozytywną energię, która jeszcze bardziej nakręciła nas do działania! Do zobaczenia w TakSówce!

Webinary podbijają serca PR-owców

Edukacja branżowa, podobnie jak inne obszary życia, staje się w coraz większym stopniu cyfrowa. Powody wydają się dosyć oczywiste. Z jednej strony, pracując aktywnie zawodowo, mamy mało czasu na edukację, a z drugiej – czujemy potrzebę ciągłego doskonalenia. Jak wynika z naszych danych, trend ten rośnie w silę.
Europejscy liderzy technologiczni tworzą międzynarodową inicjatywę

Pięć polskich firm w European Tech Alliance
Edyta Kowal w Prowly

Do zespołu Prowly dołącza Edyta Kowal, która obejmie stanowisko content managera i będzie odpowiedzialna za rozwój mediów własnych marki.
Changing the game, czyli Allegro i Prowly na #PRWD

Czasy, w których informacja prasowa była podstawowym źródłem informacji o firmie, a rola PR-owca sprowadzała się do jej dystrybucji w mediach, dawno minęły. Branża Public Relations przeżywa ciekawe zmiany, u źródeł których leży digitalizacja społeczeństwa i relacji w nim budowanych oraz pielęgnowanych. Cykl komunikacyjny trwa dziś całą dobę. Żyjemy w informacyjnej bańce. Liderem opinii może być każdy. W obliczu tych zmian rola Public Relations zmienia się. W którą  stronę zmierza rynek? Zaprezentowaliśmy podczas PR Webinar Day, opowiadając przy okazji o projekcie realizowanym dla i we współpracy z działem komunikacji korporacyjnej Allegro.

Testy AB - jak poprawić efekty wysyłek mailowych

Testy AB to świetny sposób by sprawdzić, które rozwiązania działają najlepiej. Są szeroko wykorzystywane w marketingu, ale nie ma powodu, by PR również nie mógł korzystać z ich wartości. Cokolwiek robisz, zawsze możesz szukać lepszej, bardziej efektywnej drogi. I tutaj z pomocą przychodzi Prowly.