Jak Prowly pomogło Naturalbox szybciej i efektywniej rozsyłać newsy o kampanii crowdfundingowej

Alicja, Founder & CEO w Naturalbox, tłumaczy dlaczego jej team zrezygnował z Excela do zarządzania kontaktami i jak Prowly pomogło im szybciej oraz efektywniej rozsyłać newsy o kampanii crowdfundingowej.

70% - wzrost ruchu

Nasza firma Naturalbox.com jest pierwszą usługą subskrypcyjną do zamawiania produktów pochodzenia organicznego, dostarczanych w pudełkach do domu klienta. Misją firmy jest inspirowanie konsumentów do odkrywania nowych ekologicznych produktów spożywczych oraz kosmetyków i ułatwienie im dostępu do nich poprzez nasz sklep internetowy Ecoliving.se.

Pomysł kampanii crowdfundingowej narodził się z poczucia, że najlepszym sposobem pozyskania środków będzie zaangażowanie w rozwój firmy potencjalnych klientów oraz partnerów - ludzi z pasją do zdrowego trybu życia. Zdecydowaliśmy się uruchomić kampanię w Sztokholmie, gdzie mieści się siedziba firmy, we współpracy z platformą crowdfundingową Fundedbyme.com.

Welcome to Naturalbox.com | Organic snacks, health & beauty

Naturalbox.com Natural Snacks, Health & Beauty. Make your days happy and healthy. Subscription of a natural and organic box with snacks, health and beauty.

Jeśli decydujesz się na crowdfunding, kluczowym aspektem staje się efektywna i interesująca forma komunikacji Twojego produktu/usługi i wizji z Twoimi potencjalnymi inwestorami. My na początku do komunikacji podchodziliśmy bardzo tradycyjnie, jednocześnie szukaliśmy na rynku narzędzia, które wpisze się w DNA naszej marki opartej w głównej mierze na komunikacji w social media. Kiedy zaczęliśmy testować Prowly, byliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni tym, że pozwala nam zintegrować treści publikowane w różnych kanałach w jednym miejscu, jakim jest brand journal. Dodatkowo, jego stworzenie było bardzo szybkie i nie potrzebowaliśmy do tego dodatkowych zasobów w postaci zespołu IT czy grafików. Proces tworzenia treści okazał się niezwykle prosty dzięki intuicyjnemu interfejsowi aplikacji. Wyglądają one bardzo estetycznie na każdym urządzeniu. Po przetestowaniu Prowly wiedzieliśmy już, że dzięki temu narzędziu w sposób efektywny i szybki będziemy w stanie dystrybuować nasze newsy.

Rozwiązanie

Brand Journal Naturalbox<br>

Brand Journal Naturalbox

Wybór crowdfundingu jako źródła finansowania wcale nie oznacza, że musisz wykonać mniej pracy. Jest raczej odwrotnie - cała Twoja komunikacja musi być bardzo intensywna i angażująca, by dotrzeć do Twoich potencjalnych inwestorów. To właśnie dlatego Prowly tak bardzo wpisało się w nasze potrzeby. Funkcja zarządzania kontaktami pozwoliła nam uporządkować bazę, a w połączeniu z wynikami z dystrybucji materiałów prasowych do mediów, umożliwiła nam lepiej zrozumieć naszych odbiorców.

Zanim rozpoczęliśmy kampanię, z wykorzystaniem funkcji Brand Journala zbudowaliśmy biuro prasowe i zintegrowaliśmy je z naszą stroną internetową. Wypełniliśmy je newsami o naszej marce, które - zoptymalizowane pod wyszukiwarki - zwiększyły naszą widoczność w sieci. Po zaimportowaniu naszych kontaktów do mediów i potencjalnych inwestorów zaczęliśmy rozsyłać teasery informacyjne o kampanii. Prowly umożliwiło nam również wysyłkę wybranych treści do konkretnych grup odbiorców dzięki możliwości ich tagowania i kategoryzowania w bazie.

Brand Journal & Audience Pitch - ulubione funkcje

Teraz, kiedy osiągnęliśmy trakcję i mamy bazę zadowolonych z naszych usług klientów, nadszedł czas na rozszerzenie działań o pozostałe kraje nordyckie. Chcemy być jak “Whole Foods” online.

- Alicja Chlebna

Dziennikarze i inwestorzy uzyskali łatwy oraz szybki dostęp do wszystkich newsów o kampanii, w tym materiałów wizualnych i treści z mediów społecznościowych, które prowadzimy. W trakcie kampanii dostrzegliśmy również, że niezależni odbiorcy będący naszymi potencjalnymi klientami odwiedzali nasz brand journal, by sprawdzić jak przebiega kampania.

Sukces kampanii crowdfundingowej tkwi w intensywnej obecności w mediach tradycyjnych oraz społecznościowych. Liczby i statystyki z biznesplanu firmy to jedno, ale ważne jest też pokazanie osób, które za pomysłem stoją i przede wszystkim tego, że sprostają jego realizacji.Jesteśmy naprawdę zadowoleni z efektów kampanii. Zauważyliśmy niemal 70-procentowy wzrost ruchu w naszym newsroomie podczas jej trwania. Wielu klientów Ecoliving.se odwiedzało nasze biuro prasowe, co pokazuje, że stało się ono użytecznym miejscem nie tylko dla mediów, ale także dla konsumentów, w oczach których budujemy lojalność.

212% - realizacja celu w postaci zebranych środków w 10 dni

Kampania crowdfundingowa poprzez Fundedbyme.com przerosła nasze oczekiwania. Tylko w 10 dni Naturalbox & Veganbox Ecoliving International AB pojawiło się w najważniejszych mediach z naszej kategorii w Skandynawii, włączając w to Dagens Industri, E-handel.se, Netthandel.no and Dagens Handel. W trakcie kampanii kontaktowały się z nami różne fundusze VC, ale zdecydowaliśmy się ją kontynuować. Czuliśmy, że współpraca z zaangażowanymi inwestorami prywatnymi, którzy dzielą tę samą wizję na życie co my, będzie dla nas tym, czego potrzebujemy.
Niemal 100 inwestorów prywatnych z ponad 10 różnych krajów zdecydowało się zainwestować w Naturalbox. Osiągnęliśmy 212% realizacji celu w postaci zebranych środków i pojawiliśmy się w kluczowych mediach z naszym pomysłem na biznes. Dziś Naturalbox to niejako społeczność pasjonujących się zdrowym stylem życia inwestorów ze Skandynawii i innych krajów europejskich, jak również Południowo-Wschodniej Azji, Ameryki Środkowej i Południowej. To jest właśnie siła crowdfundingu - mamy sieć przyjaciół na całym świecie, którzy gotowi są szerzyć ideę Naturalbox w swoich kręgach.

Realizacja pomysłu na firmę to nie tylko zdobycie finansowania, a przede wszystkim wiedzy i wsparcia ludzi, którzy poprzez swoje zaangażowanie wniosą wartość dodaną do firmy. Przedsiębiorcy powinni koncentrować się na pozyskiwaniu “inteligentnego” finansowania, dzięki któremu zbudują silną globalną społeczność marki. Wszystko to było możliwe dzięki bardzo efektywnej kampanii media relations zrealizowanej za pomocą Prowly.

Jak Allegro zaadaptowało brand journalism do swojej strategii PR z wykorzystaniem Prowly

Allegro to pierwsza polska marka, która zdecydowała się zaimplementować do swojej strategii PR brand journalism. W efekcie współpracy z Prowly, Allegro stworzyło własne medium pod marką _magazyn.Allegro.
Brand Journal Vimeo: design, który determinuje nowy model promocji treści

Dotarcie do dzisiejszego, świadomego czytelnika to niełatwe zadanie. Szybki rozwój mediów społecznościowych sprawia, że sposób, w jakim treści są rozpowszechniane, zmienia się na porządku dziennym. To samo dotyczy relacji z mediami. Warto wsłuchać się w głos swoich odbiorców i skoncentrować się na tworzeniu interaktywnych treści, które dzięki swojej formie można skonsumować „na raz”. O co chodzi? Sprawdźmy na przykładzie Brand Journala Vimeo.
Spotify uruchamia pierwszy Brand Journal w Polsce

Polska wersja serwisu Spotify wzbogacona została o dedykowany mediom brand journal będący miejscem integrującym komunikację marki we wszystkich jej kanałach. Pod adresem www.spotify.prowly.com media oraz konsumenci znajdą wszelkie aktualności publikowane przez Spotify w sieci. Brand journal Spotify przygotowany został z wykorzystaniem Prowly – aplikacji internetowej dla PR-owców. Jego uruchomienie połączone jest z premierą nowej, unikalnej na globalną skalę funkcji w aplikacji.
To było udane lato w Prowly 💪

Ostatnie dwa miesiące były dla nas super ważne. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Będzie dużo liczb i jeszcze więcej wniosków.

Changing the game, czyli Allegro i Prowly na #PRWD

Czasy, w których informacja prasowa była podstawowym źródłem informacji o firmie, a rola PR-owca sprowadzała się do jej dystrybucji w mediach, dawno minęły. Branża Public Relations przeżywa ciekawe zmiany, u źródeł których leży digitalizacja społeczeństwa i relacji w nim budowanych oraz pielęgnowanych. Cykl komunikacyjny trwa dziś całą dobę. Żyjemy w informacyjnej bańce. Liderem opinii może być każdy. W obliczu tych zmian rola Public Relations zmienia się. W którą  stronę zmierza rynek? Zaprezentowaliśmy podczas PR Webinar Day, opowiadając przy okazji o projekcie realizowanym dla i we współpracy z działem komunikacji korporacyjnej Allegro.