Jak Allegro zaadaptowało brand journalism do swojej strategii PR z wykorzystaniem Prowly

Allegro to pierwsza polska marka, która zdecydowała się zaimplementować do swojej strategii PR brand journalism. W efekcie współpracy z Prowly, Allegro stworzyło własne medium pod marką _magazyn.Allegro.

Allegro to wiodąca platforma e-commerce w Polsce, która liczy ponad 14 mln użytkowników. Dla 81% polskich internautów Allegro jest pierwszym wyborem, jeśli chodzi o zakupy w sieci. “Jako marka, która aspiruje do bycia innowacyjną i która jest innowacyjna w wielu obszarach biznesu, musimy być także innowacyjni w sposobie, w jaki komunikujemy się z otoczeniem

- tłumaczy Paweł Klimiuk, Corporate Communication Director w Allegro,

Allegro używa tradycyjnych technik dziennikarskich, by opowiadać historię marki językiem przyjaznym dla konsumenta

Coraz więcej marek rezygnuje ze stosowania tradycyjnych narzędzi PR, jakimi są informacje prasowe, na rzecz budowy i rozwoju kanałów własnych, poprzez które opowiadają one swoje historie językiem przyjaznym dla końcowego odbiorcy. Globalnymi pionierami tego podejścia są takie marki, jak choćby Coca Cola, Intel, IBM, General Electric, Microsoft czy McDonald’s. Brand journalism to styl tworzenia treści wykorzystujący techniki dziennikarskie - treści, których odbiorcą jest konsument będący potencjalnym lub rzeczywistym klientem naszej marki.
_magazyn.Allegro składa się z kilku sekcji, które zastąpiły platformy blogowe marki oraz dotychczasowe biuro prasowe. Pojawiły się także nowe sekcje tematyczne takie, jak trendy, kariera, czy sprytne zakupy. Publikowane materiały tworzone są przez redakcję serwisu - pracowników firmy, doświadczonych wydawców i dziennikarzy.

Rozmawiamy o radości zakupów online

Mamy swoją własną, bardzo jasną i klarowną linię redakcyjną - chcemy rozmawiać o radości zakupów stosując te same metody, co media tradycyjne. Posiadamy własne medium i jednocześnie nie mamy takich obostrzeń, jak media tradycyjne, które muszą działać w zgodzie z działami reklamy. Publikowane w magazynie treści mają różną formę - od artykułów i wywiadów, poprzez galerie zdjęć i animacje, na materiałach wideo kończąc. Ich cechą wspólną jest to, że mają być użyteczne dla końcowego odbiorcy, bo to użyteczność w dzisiejszych czasach jest podstawą do budowania lojalności wśród klientów poprzez publikowane

- mówi Michał Bonarowski, Senior PR Brand Manager w Allegro.pl

Jak Prowly pomogło Naturalbox szybciej i efektywniej rozsyłać newsy o kampanii crowdfundingowej

Alicja, Founder & CEO w Naturalbox, tłumaczy dlaczego jej team zrezygnował z Excela do zarządzania kontaktami i jak Prowly pomogło im szybciej oraz efektywniej rozsyłać newsy o kampanii crowdfundingowej.
Brand Journal Vimeo: design, który determinuje nowy model promocji treści

Dotarcie do dzisiejszego, świadomego czytelnika to niełatwe zadanie. Szybki rozwój mediów społecznościowych sprawia, że sposób, w jakim treści są rozpowszechniane, zmienia się na porządku dziennym. To samo dotyczy relacji z mediami. Warto wsłuchać się w głos swoich odbiorców i skoncentrować się na tworzeniu interaktywnych treści, które dzięki swojej formie można skonsumować „na raz”. O co chodzi? Sprawdźmy na przykładzie Brand Journala Vimeo.
Spotify uruchamia pierwszy Brand Journal w Polsce

Polska wersja serwisu Spotify wzbogacona została o dedykowany mediom brand journal będący miejscem integrującym komunikację marki we wszystkich jej kanałach. Pod adresem www.spotify.prowly.com media oraz konsumenci znajdą wszelkie aktualności publikowane przez Spotify w sieci. Brand journal Spotify przygotowany został z wykorzystaniem Prowly – aplikacji internetowej dla PR-owców. Jego uruchomienie połączone jest z premierą nowej, unikalnej na globalną skalę funkcji w aplikacji.
To było udane lato w Prowly 💪

Ostatnie dwa miesiące były dla nas super ważne. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Będzie dużo liczb i jeszcze więcej wniosków.