Prowly oraz Vimeo udowadniają, że biuro prasowe nie musi być nudne

Prowly oraz Vimeo udowadniają, że biuro prasowe nie musi być nudne

Prowly uruchamia internetowe centrum prasowe Vimeo.

Choć rewolucja cyfrowa zagościła u nas na dobre, a każdy kolejny rok określany jest „rokiem mobile”, firmowe strony dla mediów nadal pozostawiają wiele do życzenia. Podczas gdy większość dziennikarzy odwiedza je przynajmniej raz w miesiącu, nawet 70 procent dziennikarzy przyznaje, że biura prasowe nie spełniają ich wymagań.*
W ten sposób firmy same utrudniają sobie pracę z mediami. Dziennikarz może przeoczyć jedno z ważniejszych ogłoszeń czy wykorzystać losowe logo znalezione w Google’u. Może też opatrzyć materiał zdjęciami produktowymi wykonanymi przez fanów i nieautoryzowanymi przez firmę. Każdy z tych scenariuszy może powodować PR-owców o ból głowy i problemy ze snem. Dlatego właśnie rozsądnym posunięciem jest stworzenie serwisu prasowego, który ułatwi i przyśpieszy pracę dziennikarzy tak, by sami chętnie z niego korzystali. Z takich założeń wyszedł zespół Prowly, projektując serwis prasowy dla Vimeo.

Rewolucja mobile zupełnie zmieniła sposób, w jaki przeglądamy strony internetowe. Bardziej niż tekstu oczekujemy form wizualnych: zdjęć i filmów. To dotyczy też dziennikarzy. Są zawaleni pracą, codziennie przerabiają tony treści, dlatego potrzebują łatwego dostępu do nowości, materiałów graficznych czy rzeczników firm i organizacji, nad którymi aktualnie pracują. Idealne biuro prasowe powinno więc działać płynnie, być responsywne i dawać dostęp do wszystkich treści produkowanych przez markę.

Joanna Drabent, CEO i współzałożycielka Prowly

Nowe centrum prasowe Vimeo powstało w oparciu o Brand Journal, model internetowego newsroomu opracowany przez Prowly w 2015 r. Pozwala na zamieszczanie informacji prasowych, nowości, artykułów czy wywiadów, wyświetlanie ostatnich wiadomości z kanałów społecznościowych oraz wgranie materiałów firmowych dostępnych do pobrania. Moduł wysyłkowy pozwala na spersonalizowaną dystrybucję stworzonych treści do list kontaktów i mierzenie reakcji każdego z nich.

Najważniejsze funkcje nowego biura prasowego:

• Pełen katalog ogłoszeń publikowanych przez Vimeo od 2010 r. dostępny w jednym miejscu;
  • Łatwy dostęp do danych kontaktowych;
  • Powiązanie tematyczne każdej informacji prasowej z podobnymi materiałami opublikowanymi na biurze prasowym;
  • Materiały wizualne - grafiki i wideo - osadzone bezpośrednio w treści informacji prasowych;
  • Łatwy dostęp do wszystkich materiałów Vimeo dla mediów: wskazówek dot. używania nazwy i logo Vimeo, B-roll oraz materiały dot. projektu original programming.

Potrzebowaliśmy takiego projektu biura prasowego, który byłby intuicyjny i prosty w nawigacji zarówno dla korzystających z niego dziennikarzy, jak zarządzającego nim zespołu. Było dla nas ważne, by warstwa wizualna oddawała kreatywność stojącą za marką Vimeo, a warstwa funkcjonalna oferowała liczne możliwości przechowywania dotyczących jej materiałów i zasobów. Prowly doskonale odpowiedziało na obydwie te potrzeby.

Jessica Casano-Antonellis, VP of Communications and Head of Diversity, Vimeo

Nasz Brand Journal to szablon przygotowany z myślą o tych PR-owcach, którzy nie mają dostępu do zespołu programistów lub sami nie mają odpowiednich umiejętności. Często jednak zdarza się, że klienci przychodzą do nas z własnym pomysłem lub konkretnymi oczekiwaniami. Staramy się być maksymalnie elastyczni, dzięki czemu możemy zarówno doradzić najciekawsze rozwiązania, jak i po prostu wprowadzić je w życie.

Sebastian Przyborowski, wiceprezes ds. produktu i współzałożyciel Prowly

Nowe biuro prasowe Vimeo jest dostępne pod adresem press.vimeo.com.

*Badania ISEBOX.com przeprowadzone w kwietniu 2016 r.

O Prowly:

Prowly to CRM do działań Public Relations oraz Content Marketing dla agencji, firmowych działów komunikacji i freelancerów. Aplikacja umożliwia tworzenie interaktywnych informacji prasowych, artykułów czy postów, publikowanie ich na stronach firmowych biur prasowych oraz dystrybucję do mediów i pomiar efektów. Z platformy korzysta już kilka tysięcy profesjonalistów z Polski, Europy i Stanów Zjednoczonych, a wśród nich członkowie zespołów PR takich marek, jak Deloitte Digital, IKEA, Spotify, National Geographic czy Allegro. Prowly należy do European Tech Alliance i wraz z największymi gigantami technologicznymi z Europy (King, Spotify, BlaBlaCar, Deezer) wspiera Komisję Europejską w budowie strategii Jednolitego Rynku Cyfrowego (DSM). Czytaj więcej na prowly.com.

vimeo_by_prowly_v2.png

Brand Journal Vimeo: design, który determinuje nowy model promocji treści

Dotarcie do dzisiejszego, świadomego czytelnika to niełatwe zadanie. Szybki rozwój mediów społecznościowych sprawia, że sposób, w jakim treści są rozpowszechniane, zmienia się na porządku dziennym. To samo dotyczy relacji z mediami. Warto wsłuchać się w głos swoich odbiorców i skoncentrować się na tworzeniu interaktywnych treści, które dzięki swojej formie można skonsumować „na raz”. O co chodzi? Sprawdźmy na przykładzie Brand Journala Vimeo.
Spotify uruchamia pierwszy Brand Journal w Polsce

Polska wersja serwisu Spotify wzbogacona została o dedykowany mediom brand journal będący miejscem integrującym komunikację marki we wszystkich jej kanałach. Pod adresem www.spotify.prowly.com media oraz konsumenci znajdą wszelkie aktualności publikowane przez Spotify w sieci. Brand journal Spotify przygotowany został z wykorzystaniem Prowly – aplikacji internetowej dla PR-owców. Jego uruchomienie połączone jest z premierą nowej, unikalnej na globalną skalę funkcji w aplikacji.
Prowly z Chief Marketing Officerem 📈

Piotr Bożek dołącza do Prowly.
Prowly z szefem komunikacji

Do zespołu Prowly na stanowisko Communications Lead dołączył Rafał Sałak. Będzie odpowiedzialny za globalną komunikację firmy

Prowly z Chief Marketing Officerem 📈

Piotr Bożek dołącza do Prowly.